Go’morgen Amager

Onsdag 17. marts. Solen står op klokken 6.21 og går ned klokken 18.16   
Månen er tiltagende – fire dage efter nymåne.

Om morgenen overskyet med lette snebyger. Om formiddagen skifter det til overskyet, men tørt de fleste steder. Om eftermiddagen overvejende lyst vejr. Morgenens temperaturer ligger på ca. -2 grader. maks. 7 grader. Om natten 1°C. Svag vind fra nordvest.

17. marts Gertruds dag: Efter en belgisk abbedisse, som døde på denne dag i år 652. Hun var den dødes hjæl­per den første nat på vej mod skærsilden. Sankt Gertrud er helgen for rejsende og vejfarende, og tid­li­gere stod små kapeller med træfigurer til hendes ære ved befærdede vejkryds. Når malingen og forgyldningen skallede af sagde man, at nu er glansen gået af Sankt Gertrud.

Irland har nationaldag – og fejrer Sankt Patricks Dag efter Irlands første biskop, som til­lægges at have indført kristendommen i landet. Han er Irlands skytshelgen, og døde på denne dag i år 461. Dagen bliver fej­ret af irere over hele verden med parader og fester – og masser af øl og musik.

Dagens fødselarer

57 år = Rob Lowe – amerikansk skuespiller
62 år = Steen Jørgensen – sanger og sangskriver, forsanger i Sort Sol
70 år = Kurt Russell – amerikansk skuespiller
72 år = Patrick Duffy – amerikansk skuespiller
76 år = Ole Grünbaum – journalist og forfatter, bannerfører i ungdomsoprøret

Født 17. marts:
1938 Rudolf Nureyev – afhoppet russisk balletdanser (død 1993)
1926 Simon Rosenbaum – pianist, entertainer – ikke spor i familie med Victor Borge (død 2015)
1919 Nat King Cole – amerikansk sanger med fløjlsrøst (død 1965)

Død 17. marts:
2016 Paul Daniels – engelsk tryllekunstner (77 år)
1781 Johannes Ewald – digter (37 år)

Hvad skete?

2020 Regeringer skruer markant op for forholdsreglerne mod spredning af coronavirusen: Forbud mod at samles mere end ti personer ved offentlige arrangementer ude og inde, cafeer og restauranter skal holde lukket og ligeledes frisører, tatovører og andre, som kommer i tæt kontakt med deres klienter. I over­dæk­kede ind­købs­centre må kun fødevarebutikker holde åbent. Alle skolebørn, studerende og kursister er allerede sendt hjem, og børnehaver og vuggestuer holder lukket.

2003 USA’s præsident Bush giver i en tv-tale et ultimatum til Iraks diktator, Saddam Hussein: Forlad landet inden 48 timer, eller der bliver krig.

2000 Færøernes Landsstyre begynder forhandlinger med den danske regering om betingelserne for en eventuel løsrivelse fra Danmark. Betingelserne viser sig at være benhårde, så egentlige forhandlinger kommer aldrig i gang.

1998 Uffe Ellemann-Jensen meddeler sin afgang som formand for partiet Venstre efter det nylige valg­ne­der­lag. Han bliver senere afterfulgt af Anders Fogh Rasmussen.

1996 Den amerikanske sværvægtsbokser Mike Tyson slår englænderen Frank Bruno ud i tredje runde og gen­vin­der VM-titlen.

1992 Socialdemokratiets næstformand, Poul Nyrup Rasmussen, melder sig som kandidat til Svend Aukens for­mands­post

1984 Dronning Margrethe og prins Henrik indleder et tre dages officielt statsbesøg i Saudi-Arabien.

1970 En amerikansk general og 13 andre officerer bliver anklaget i forbindelse med en massakre mod ind­byg­gerne i den vietnamesiske landsby My Lai.

1969 Golda Meir aflægger ed som Israels fjerde premierminister.

1963 Vulkanen Gunung Agung blæser toppen af Balis højeste bjerg. Tusinder af mennesker mister livet ved ud­brud­det, som er vulkanens hidtil voldsomste.

1959 Dalai Lama, Tibets åndelige leder, må flygte fra landet og rejser til Indien.

1953 Folketinget vedtager at ophæve hastighedsgrænsen på 60 km/t for personbiler på landeveje. Der bliver sam­ti­dig indført betinget stop ved udkørsel på hovedveje. Motorveje er endnu et ukendt begreb i Danmark.

Seneste artikler

 

Fik du læst?