Kan man godt være lidt vegetar?

Her kommer et mærkeligt spørgsmål: Kan man godt være lidt vegetar?

Det er et mærkeligt spørgsmål, fordi der er flere ting, man ikke kan være lidt af. Man kan f.eks. ikke være lidt gravid. Men vegetar?

Det tror jeg, at man kan.

I mit tilfælde glæder det mig, at dyrevelfærd omsider og for alvor er kommet på den politiske dagsorden. Ikke alene er emnet kommet på den politiske dagsorden, men er også blevet et samtaleemne blandt almindelige mennesker.

I al for lang tid har vi mennesker bare puttet i hovedet  – uden at skænke en tanke på de grusomme produktions- og levevilkår, som de levende dyr, der er endt på vores middagstallerken, har eksisteret under. Og stadig gør – i alt for mange tilfælde. Ikke mindst i store lande fjernt fra vore grænser. Tro mig, jeg har set det. Måske De også…

Jeg tænker på, når et nyt, levende væsen ser dagens lys  – livet kan være kort. Muligvis i et bur under kummerlige forhold – for til sidst ende som stegt eller kogt og fortæret med sovs og kartofler og uden den spisende een eneste gang tænker på det levende væsen, der var engang.

Men jeg er en hykler, sådan at forstå, at jeg gennem årene har fortæret mængder af svine- og oksekød, fisk og fjerkræ, mens lam, kanin og hest ikke har fundet vej til min tallerken. Ikke af dyreetiske hensyn, men fordi jeg ikke kan lide det.

Jeg har aldrig brudt mig om at fiske, fordi, og hold nu fast, jeg synes, det er synd at hive en levende fisk op ad vandet, tilmed med en uhyggelig krog, der har gennemboret dens mund.

Rent hykleri, for en af mine yndlingsspiser er rødtunge i en hjemmelavet citronsauce. Jeg tror, jeg skal have det her i weekenden.

Så ja, vist er jeg en hykler, men hykleren er altså alligevel ved at få øjnene op for, at der i det mindste skal være rimelige forhold for de dyr, vi fortærer.

Og jeg skal efterhånden befinde mig på en m e g e t god restaurant, der virkelig kan tilberede et stykke mørt kød, før jeg fortærer det. Ligesom jeg ved, jeg får svært ved at sige nej til en portion stegt flæsk med persillesauce. Den lune leverpostej på det hjemmebagte rugbrød bliver også svært at afvise, men forbruget af kød – det er altså faldet drastisk. Ikke så meget på grund af CO2-udslip og andre miljøhensyn. Jeg tilhører den gruppe klimarealister, der ikke accepterer, at man giver hakkebøffen skylden for jordens tilstand.

Men på grund af den måde, vi behandler dyrene på.

Indholdet i køleskabet er blevet økologisk, tomater og gulerødderne er blevet flere, oksekødet og kyllingerne færre. At tilberede den helt rigtige dressing og finde den sprødeste salat er blevet en interesse.

Det er dét, jeg mener med, at jeg er blevet lidt vegetar. Giver det mening, eller er det bare en gang sludder og vrøvl?

Jeg ved det ikke rigtigt.

God weekend, alligevel…

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Kejserinde Dagmar i Sundby

På torsdag 14. oktober fra kl. 19 fortæller forfatteren Maria Helleberg om Kejserinde Dagmar af Rusland i Historieklubben i Kvarterhuset/Sundby Bibliotek i Jemtelandsgade 3. Der

Læs mere »