5 råd til din naturvenlige have

Er du klar til for alvor at give plads til biodiversiteten og lukke insekter og andre smådyr ind i din have. Så er påskens havearbejde et godt tidspunkt at ændre dine vaner. Her giver Danmarks Naturfredningsforening dig fem tips.

Foto: Amagernyts arkiv

Af Pia Melander Guilbert

1: Stop med at køre haveaffald på genbrugspladsen

Haven roder sikkert. Grene og blade over det hele. Men i stedet for at starte med at “rydde op” ved at fjerne al haveaffaldet, så brug det hellere i haven. Det er nemlig guld som afdækning i køkkenhaven eller under stauder. Du kan også bruge det til at samle til bunke, bygge kvashegn og dermed bygge boliger til smådyr og insekter. En anden god ting ved lade haveaffaldet ligge i en bunke er, at jorden på den måde kan binde mere CO2.

2: Nul gødning og gift i haven

Gødning kan fremme plantens vækst i haven. Og roundup kan dræbe ukrudt, så der bliver bedre plads til de ønskede planter. Men undgå at gøde, særligt i din plæne. Gødning tilføjer nemlig næring til jorden, som med tiden kan blive udvasket til grundvandet, ligesom roundup kan. Og giften behøver du heller ikke: Mange uønskede planter kan fjernes med håndkraft, og desuden er der også en værdi i at fylde haven med planter, som faktisk vokser naturligt i din del af landet. Hvis du undlader at bruge gødning og gift, fremmer du chancen for at vilde blomster kan vokse frem.

3. Se muldvarpeskud som dynamik

Lad være med at bekæmpe muldvarpe. Nyd i stedet, at muldvarpeskuddene giver dynamik i haven, luft og opblanding i jordlagene – og er et perfekt sted at så de vilde blomsterfrø. Du kan endvidere bruge den fine jord fra skuddene til at så og potte om i, hvis du blander den op med lidt sand.

4: Drop jord med spagnum og spagnum generelt

Spagnum kan optage store mængder vand, når det regner, og gradvist frigive vandet til planterne. Spagnum skaber i øvrigt et surt miljø, der gavner populære haveplanter som rhododendron og lavendel. Men undgå køb af spagnum, og køb jord uden spagnum. Eller bland din egen jord med sand, havejord/jord fra muldvarpeskud og muld fra genbrugspladsen.

Spagnum stammer nemlig fra tørvegravning i moser, hvilket faktisk er med til at forværre naturen i de efterhånden sjældne højmoser. Til gengæld kan du erstatte spagnum med kompost eller overveje at købe hjemmehørende planter, som ikke er lige så kræsne i forhold til jord, som rhododendron er.

5. Undlad at sprøjte og fjerne vækst mellem fliserne

For det blotte øje ser det måske rodet ud, at der vokser små planter mellem fliserne. Men faktisk skaber du her et minimiljø for småkravl og insekter og små transportveje mellem stenene. I stedet for at fjerne planterne (eller sprøjte det væk, hvilket er no-go), så nyd synet af livet, der vokser frem. Hvis plantevæksten vokser sig lige lovlig stor, så hiv de højeste planter og græsser væk. Så evt. smalbladet timian og andre lave urter – eller lad trædebregne og mos brede sig fra omgivelserne. Det vil kravle imellem fliserne uden at være i vejen.

Kilde: https://www.dn.dk/nyheder/5-fejl-du-skal-undga-i-paskens-havearbejde/?fbclid=IwAR3oHwz8F2OPVLGzCGtOr_V958ljRk7adoyiTf_GcQ5P773676uyerDT6kI

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »