Sådan undgår du økonomisk spoofing-kriminalitet

Københavns Politi har anholdt tre unge mænd, der er mistænkt for at have franarret borgere på flere adresser i hovedstadsområdet for i alt 2,1 millioner. Svindlerne ringede op fra et nummer, der sluttede på 1448, ligesom hovednumrene til landets politikredse.

Foto: AmagerNyts arkiv

Af Pia Melander Guilbert

Tre mænd i alderen 21 til 23 år har i mindst tyve tilfælde ringet op til borgere under påskud af at ringe fra politiet. Svindlerne har ringet op fra et nummer, der slutter på 1448, ligesom hovednumrene til landets politikredse. Dette kaldes spoofing.

“Det er desværre en måde at snyde folk på, som vi har set tidligere, og som vi gerne vil advare imod.  Det kan være svært at gennemskue, når der bliver ringet fra et nummer, der minder om politiets, men selv om disse mennesker lyder troværdige i telefonen, så vil politiet aldrig bede om personlige oplysninger om bankkonti og NemID,” udtaler politikommissær Jesper Cederholm fra Københavns Politis Afdeling for økonomisk kriminalitet.

I telefonen er det lykkes gerningsmændene at franarre borgerne deres personlige oplysninger, som efterfølgende er blevet misbrugt på en måde, så gerningsmændene har overført cirka 2,1 millioner kroner fra de forurettedes konti. Derudover sigtes de for forsøg på bedrageri for yderligere cirka 2,6 millioner kroner.

“Det en alvorlig sag, hvor nogle sagesløse borgere er blevet franarret store beløb. Det understreger, hvor vigtigt det er, at man ikke udleverer den slags informationer, hvis man bliver ringet op på den måde,” siger Jesper Cederholm.

Her giver Københavns Politi fem gode råd til, hvordan du undgår at blive udsat for spoofing-kriminalitet:

  • Oplys aldrig NemID-koder, kontonumre og cpr-numre m.m. til andre
  • Gem nøglekortet et sikkert sted – og ikke sammen med login og password til NemID
  • Brug NemID-nøgleappen i stedet for at have koderne på papir
  • Har du mistanke om, at andre har logget ind på din netbank eller mobilbank med dit NemID, så kontakt omgående dit pengeinstitut
  • Har du mistet dit nøglekort, eller har du mistanke om misbrug, så spær dit nøglekort. Det kan du gøre på nemid.nu
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?