Stor glæde: KFUM-spejderne kan mødes i Filips Kirke igen

Børn og unge hos KFUM-spejderne i Filips Kirke er nu næsten fuldtallige tilbage efter genåbningen. Forleden kunne et halvt hundrede spejdere mødes igen, og det vakte jubel både hos spejderledere og børn og unge.

Der er stor glæde over genåbning hos KFUM Spejderne i Filips Kirke.
 

Af Lene Dam Jørgensen

Børn og unge hos KFUM-spejderne i Filips Kirke på Kastrupvej er nu næsten fuldtallige tilbage efter genåbningen.
Det har vakte jubel hos spejderledere og børn og unge. De er 51 spejdere og ni spejderledere i alt.
Børn og unge er rigtig glade for at gå til spejder og være sammen med hinanden. De har savnet de sjove ting, udflugterne, weekendturene og fællesskabet.

Nye venner

Gruppeleder Julie V. Petersen, KFUM-spejderne i Filips Kirke, fortæller, at de er 51
spejdere og ni spejderledere. Børnene synes, at det er dejligt at gå til spejder og få nye venner og kammerater, opleve fællesskab, sjove ting, udflugter og
weekendture, men de oplever også mere selvbestemmelse og de har savnet spejderlivet meget under nedlukningen.

Ulve, trop og seniorer

Der må nu mødes 50 spejdere inklusiv spejderledere udenfor nu i hver enhed, men der skal stadig holdes afstand og Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal overholdes, så smitten ikke spredes.
Spejderne er delt op i tre enheder og laver aktiviteter, der er tilpasset deres alder. Det er Ulvene, Troppen og Seniorer.

Ulve lærer at tænde bål

Ulvene er fra børn fra 1.-3 klasse. Når man er ulv, begynder man at kigge på kort, øve knob og træne andre spejderfærdigheder. Alt foregår på et niveau, hvor alle kan være med uden at have prøvet det før. De lærer, hvordan man laver og tænder et bål, snitter kniv, pakker et telt ind inden en sommerlejr, laver koder, binder reb
og tager mærker.

Spejderlivet handler om fællesskab. (Foto: Frederik Dahl Kehlet)

 

Før jul var ulvene ved at tage et mærke, der hedder “Stifinder”, og det afslutter de så her i foråret.
Det handler om at kende verdenshjørnerne, finde vej, lære stjernebilleder osv. 

Glædeligt gensyn

I begyndelsen af marts mødte nogle af spejderne hinanden igen. Første gang måtte der være 25 spejdere inklusiv spejderlederne, og her mødtes 15-16 ulve, tre spejderledere og fem seniorer. De var meget glade for at se og være sammen med hinanden igen. Blandt dem var der også nye ulve, der mødtes for første gang. Nogle ulve var oprindelig begyndt i efteråret, men så kom nedlukningen
og de måtte stoppe.

Spejderlivet er også teltture og lejrbål. (Foto: Kirstine Mose Schade.)

Senere på måneden kunne tropspejderne så mødes for første gang med resten af spejderlederne og seniorerne.
Ulvene engagerer sig også i Spejderhjælpen, der er Spejdernes nødhjælpsfond, hvor de samler penge ind til et projekt. De opgaver laver de hen over efteråret.

Tropspejderne leger og konkurrerer

Tropspejder er for børn, der går i 4-7. klasse. Her forventes det, at børnene kan snitte en kniv. Aktiviteter kan bestå i at tage forskellige mærker. Efterhånden som spejderne bliver ældre, stiger aktiviteterne i sværhedsgrad.
Blandt andet har spejderne taget et uofficielt KFUM-spejdermærke, hvor de skulle tilbringe 24 timer i en sovepose i kirken! Den præstation udløste en stor portion regnbue-is!

Mere selvtillid

Tropspejderne kan godt lide at lege og konkurrere og vise færdigheder.
Mange børn og unge får mere selvtillid ved at gå til spejder og lærer at tale foran andre og instruere. Som Julie også siger, så er mottoet ”Snak højt, klart og tydeligt”. Når de er 13 til 14 år har de mulighed for at komme på kursus, hvor de lærer at formidle spejderstof.

Seniorerne er selvkørende


Seniorer er større børn og unge fra 8.-9. kl. De kan være spejdere, til de er 18 år.
De har været spejder, siden de var 8-10 år. Seniorerne er mere selvkørende og har ikke et fast program. De er meget kreative og laver, hvad de har lyst til. De har lavet T-shirts med smølfer på og i forsommeren deres egen dolk.

Spejderlivet er for børn, unge og voksne. (Foto: Chr. Bruun).

De arrangerer selv ture og var sidste år på Interrail-tur, og i år er der også planlagt en lignende tur.
Når de unge er over 18 år, er de Rovere og har typisk været spejdere, siden de var små. Endelig er der Mjølnerne, som man kan være, lige til pensionsalderen. De er en form for løsgængere og hjælper med kontoropgaver og gruppeweekender.

Aktiviteter og oplevelser

Som KFUM-spejder i Filips Kirke lærer ulvene rigtig meget om Danmarks øer. Det foregår alt sammen i fantasien, hvor de i løbet af halvanden time lader som om de tager til eller er på en dansk ø. Hvis turen f.eks. går til Bornholm starter ulvene med at folde et skib, så de kan sejle dertil, og ellers er det det underjordiske på øen, der trækker – og ikke mindst de røgede sild.

Sommerlejr og weekendture

For alle spejdere er der sommerlejr, løb, vandreture og weekendture til Birkehytten, som KFUM-spejderne har i Birkerød.
Spejderne mødes desuden på kryds og tværs med andre spejdere. Blandt
andet ved ”Skæg og Blålys”, der hører under det Det Danske Spejderkorps.
Coronaen og restriktionerne har virkelig ændret meget på spejderlivet – også hos KFUM Spejderne ved Filips Kirke.

Også bankospil

Sidste år holdt KFUM-spejderne bankospil i november, men på grund af restriktionerne måtte det for første gang foregå virtuelt. Spejderne sad fordelt ud i kirken og selve banko spillet foregik over et Zoom-møde.
Julemåneden blev også anderledes på grund af restriktionerne. Juleweekenden blev aflyst, Luciaoptoget både i kirken og på Amagerbrogade med KFUM Spejderne blev også aflyst.

Kirkeligt arbejde

Julie fortæller, at KFUM-spejderne også er meget engageret i det kirkelige arbejde i Filips Kirke. De deltager blandt andet i Halloween, høstgudstjeneste, kirkens fødselsdag og det årlige Luciaoptog.

Spejderledere efterlyses


KFUM-spejderne vil virkelig gerne tage imod så mange nye spejdere som muligt og har i de seneste år fået mange nye spejdere. Flere har klassekammerater, der går til spejder i Filips Kirke. Ulvene er meget populære, men desværre må spejderne sige nej netop til Ulve, og det er de rigtig kede af, men grunden er, at de mangler spejderledere. Julie efterlyser flere spejderledere, så endnu flere børn og unge får mulighed for at gå til spejder. Det kunne eksempelvis være studerende eller tilflyttere til Amager, siger hun.

Nedlukningen

På trods af restriktionerne har KFUM-spejderne holdt humøret oppe med aktiviteter og hjemmeopgaver. Seniorerne har brugt Zoom ivrigt. Julie kan fortælle, at seniorerne hurtigt kom på Zoom, men at det også var lettere for dem, fordi de kun er 10. De har haft aktiviteter som bagning op til jul. For Ulve og Tropspejdere har der været flere opgaver, som de kunne lave derhjemme.
Det har kunnet være at binde et knob. Så det er ikke fordi, arbejdet har stået
stille.

Socialt fællesskab


Noget af det, der er mest afgørende for børn og unge, er det fællesskab, de har med andre jævnaldrende. Hos KFUM-spejderne i Filips Kirke oplever børn og unge fællesskab. Forældrene engagerer sig også meget og udgør en voksengruppe, der deltager i fællesarrangementer og vandredagen. KFUM Spejderne i Filips Kirke har også en gruppebestyrelse, som blandt andet består af en leder fra hver enhed.

En sjov, men krævende aktivitet, der belønnes med regnbue-is: 24 timer i kirken – i en sovepose!

Spejderlederne lægger vægt på, at der skal være plads til forskellighed og at acceptere hinanden, og selvom man bliver sur, så skal man blive god igen – og huske den gode tone. Det er ikke krav, at man skal være god til noget, for som Julie siger, så er alle gode til noget. De har heller ingen kasser som den enkelte skal passe ind, for det skal være sjovt at gå til spejder.

Om KFUM Spejderne i Filips Kirke


KFUM Spejderne er en dansk kristen bevægelse inden for Folkekirken og er for børn og unge. I Filips Kirke er der en lille gruppe KFUM spejdere, der holder til i kirken. De har et lokale i kirketårnet og oppe under loftet i menighedshuset. KFUM Spejderne ved Filips Kirke har eksisteret siden 1970, men historien går egentlig tilbage til 1928, hvor spejderlivet ved kirken begyndte. Dengang hed det KFUK & KFUM-spejderne, men i 1970 blev navnet ændret til KFUM-spejderne. Der er ialt 29.000 KFUM-spejdere i Danmark og ca. 40 mio. i verden.

 

 

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?