Norsk kabinepersonale overtager danske stillinger

573 danske SAS-kabineansatte er i øjeblikket på selvbetalt orlov. For at spare penge har SAS nu indgået en aftale om at lade norske kabinepersonale overtage, hvad der svarer til 67 danske fuldtidsstillinger. En “lokumsaftale” mener kabinepersonalets fagforening.

Foto: SAS

Af Pia Melander Guilbert

Flyselskabet SAS har indgået aftale med to norske fagforeninger, der går med til en forringelse af personalets løn mod at SAS blandt andet giver en række langtursflyvninger fra København, svarende til 67 fuldtidsstillinger, til norske ansatte. Det skriver nyhedsbrevet A4

https://www.a4overenskomst.dk/artikel/sas-vil-flytte-norsk-kabinepersonale-til-koebenhavn-mens-danskere-er-paa-orlov-fagforening-raser?fbclid=IwAR3Kmop-7Qk5ULeg3o3U36cfu9r7-YA8H8MqoaPvZKqqMvgTbQb06CUpi50

De pågældende langtidsflyvninger blev før varetaget af danske ansatte. Hos fagforeningen Cabin Attendants Union (CAU), der repræsenterer godt 1000 danske SAS-stewards og stewardesser, kalder man beslutningen for en en decideret “lokumsaftale”:

– Det er helt galt, at SAS går ind og sælger danske arbejdspladser på den her måde. Det ville det være i en normal situation, og det er det særligt, når vi står i en historisk krise, hvor flere hundrede af vores kolleger er fyret og på orlov, siger Christa Ceré, formand for CAU.

 

Danskere må vente endnu længere på job

Aftalen om at lade norske kabineansatte tage danske job kommer på et tidspunkt, hvor coronakrisen har tvunget 573 danske SAS-kabineansatte til at gå på selvbetalt orlov. Orlovsordningen blev i al hast stablet på benene under en større fyringsrunde i juni sidste år, da corona-pandemien slog flybranchen økonomisk omkuld.

Her fik halvdelen af SAS’ danske kabinepersonale valget mellem at blive fyret eller gå på orlov i to år.

Orlovsordningen er struktureret efter sidst ind, først ud-princippet. Det vil sige, at det er de SAS-ansatte med flest års ansættelse, der står først i køen til at vende tilbage til deres job.På grund af aftalen med den norske fagforening skal de danske kabine-ansatte nu vente endnu længere, før de kan vende tilbage deres gamle stillinger.

Formand for CAU, Christa Ceré udtaler:

– Det er dybt useriøst, at en virksomhed, der som SAS bryster sig af at værne om danske løn- og arbejdsvilkår, laver det her nummer. Særligt i en situation, hvor de ansatte har hjulpet deres arbejdsgiver med at spare store millionsummer.

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?