Boligpriserne stiger vanvittigt  

Rekordhøje boligpriser presser de svageste væk fra byen og gør samtidigt boligmarkedet til et mareridt for førstegangskøbere:

Det er ikke nemt at komme ind på boligmarkedet på Amager eller andre steder i hovedstadsområdet. (Foto: Finn Edvard)

Af Sidse Seiding Larsen

Der har det seneste årti været skub i boligpriser i Københavnsområdet, og coronakrisen har bestemt ikke begrænset denne udvikling. Aflyste rejser og manglende frihed til at spendere har endnu presset boligpriserne op. Folk ser ikke længere samme værdi i en ferie som en bolig. Mursten, der som udgangspunkt er prisværdig og nødvendigt for overlevelse, kan nu næsten sammenlignes med guld – på godt og ondt.

Fra maj til september 2020 steg kvadratmeterprisen i Region Hovedstaden i gennemsnit med cirka 1650 kr., hvilket vækker stor opsigt og bekymring hos borgere og politikere.

Winner takes it all

Astrid Aller, der er medlem af Borgerrepræsentationen i København for SF, mener, at udviklingen af boligpriserne nær København, er skæmmende:

“Det er et kæmpe problem, at nogle investorer tjener kassen på at sælge og udleje boliger fremfor at have et regulært job. Ingen andre får en del af kagen”, siger Aller og fortsætter: “Mange mennesker bliver sat af, og det ødelægger mangfoldigheden”.

Mads Balslev, der er ung kandidat for SF til netop Borgerrepræsentation i København, uddyber: “Mange oplever at have svært ved at finde et sted at bo i Hovedstadsområdet. Der skal være mulighed for at bosætte sig nær byerne – uanset hvor man kommer fra”.

Folketingets ansvar

Det kan være vanskeligt at knække den stigende boligpris, men én ting er sikkert mener Aller og Balslev entydigt: “Vi skal bygge flere almenboliger, hvor man sikrer, at alle har råd. Flere studieboliger og ældreboliger. Vi bliver nødt til at oplyse borgerne bedre om deres rettigheder, når det gælder køb og leje af bolig.

Afsluttende siger Balslev: “Staten og Folketinget har et ansvar for at gøre noget ved den lave rente, der får bankerne til at give lån til højre og venstre, som puster priserne op”, og Aller siger også: “Der må ikke spekuleres i boliger”.

AmagerNyt har kontaktet  indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), men han har ingen kommentarer på nuværende tidspunkt.

Seneste artikler

 

Fik du læst?