Fotografen der ser naturen i øjnene

Cheffotografen på Tv2’s “Havens hemmeligheder”, fotografen Frej Schmedes, deltager i folkeringen om Tornsangerland på søndag kl. 10 – og opfordrer andre til at deltage…

Frej Schmedes – ser naturen i øjnene. (Foto: Kenneth Olsen.)

 

Af Ida Monrad Graunbøl

Naturfotografen Frej Schmedes er 48 år, blev færdigguddannet som film-, tv- og videomedarbejder i 1998 og har siden da været fotograf på utallige produktioner om natur, deriblandt Kamæleonernes strand og Hugormen og dens naboer, der har været vist på Discovery channel og National Geographic.

Foruden filmkarrieren, GPS-registrerer og fotograferer han arter til Naturbasen – Danmarks Nationale Artsportal, hvis opgave blandt andet er den, at indsamle data og observationer om dansk flora og fauna til forskning og samarbejde med ministerier og institutioner i Danmark. Lige nu er han cheffotograf på naturdramaserien Havens hemmeligheder, der vises på TV2.

Fjerner os fra naturen

”Jeg ser naturen i øjnene, og vi mennesker er jo tamfarne,” siger Frej Schmedes og spørger mig, om jeg ser naturen i øjnene. Og hvad mener han med det? Ja, med netop det spørgsmål? Jo, det bliver der tygget lidt på det. Han svarer heldigvis selv på sit spørgsmål: ”Grunden til, at vi er tamfarne og ikke ser naturen i øjnene, er den, at vi har fjernet os fra den, vi er blevet så tamme og civiliserede, at vi slet ikke forstår, hvad natur er, og det faktum, at vi i virkeligheden selv er natur,” tilføjer Frej Schmedes og uddyber:

Beskyttes mod mennesket

”Vi mennesker tror, naturen er noget, vi kan herske over og malke tør for ressourcer, men naturen skal netop beskyttes af og mod mennesket.”

Og netop det er Frej Schmedes vigtigste mission som naturfotograf- og formidler.

Dyrene i øjenhøjde

Interessen for padder og krybdyr startede for Frej Scmedes, da han som 15-årig tog til Provence og arbejdede på sin morfar, Ib Schmedes, fantastiske, levende museum Ecó Musée Vivant de Provence (dyrene, der var levende og udstillet i et minihabitat).

Vandsalamander – på vej mod udryddelse fra Amager Fælled. Foto: Frej Schmedes.

Han tilbragte en sommer der med at registrere arter og indsamle data om krybdyr, insekter og padder. Og det arbejde er han fortsat med i sine fotos, hvor han går han tæt på dyrene med respekt: ”Jeg bruger objektiver med stor brændvidde for at fremhæve dynamikken i billedet, og kommer så tæt på insekter eller padder med små, men meget lange objektiver. Det gør, at jeg fotograferer dyrene i øjenhøjde.”

Og netop det med øjenhøjden med dyrene er en vigtig pointe.

På lige fod med naturen

”Vi er på lige fod med naturen,” fremhæver Frej Schmedes, ”vi er ikke hævet over den, vores DNA er ikke videnskabeligt set meget anderledes end en vandsalamanders, og ethvert dyr har væsentlighed, ja endda personlighed. For at se den personlighed, må vi i øjenhøjde med dyret, vi må have viden om det, forstå dets tilholdssted, adfærd, betingelser og behov. Jeg fotograferer dyrene i øjenhøjde, for, at vi mennesker forstår, at vi ikke er hævet over naturen, at vi ikke kan tage den for givet og være hovmodige. For det sidste er vi lige nu. Vi tager naturen for givet, og det kan ses i bl.a. Københavns kommunes planer om at bebygge Amager fælled”

Lærkesletten, Tornsangerland og Stejlepladsen

Frej Schmedes dokumenterer og registrerer, blandt andre dyrearter, vandsalamanderen på Lærkesletten ved Amagerfælled. Det er den slette, som Københavns kommune har planlagt at bebygge, deriblandt også Fiskerihavnen, Stejlepladsen og Tornsangerland ved siden af lærkesletten. Ved bebyggelsen udryddes vandsalamanderen og mange andre både truede og almindelige dyrearter, deres habitat bliver simpelthen ødelagt.

Søndag 30. maj kl. 10 er der folkering om Tornsangerland, og Frej Schmedes opfordrer alle med naturen i øjenhøjde til at deltage. Man kan læse med om arrangementet på Amager Fælleds Venners side på Facebook.

Seneste artikler

 

Fik du læst?