En glad og en magisk sol – midt i Holmbladsgade

Spændende butik i Holmbladsgade hedder Glad Sol, fordi mosaikkerne genspejler solens lys, og solen glimter, smiler og ler i materialet.

Pia Skak Mortensen – fandt navnet til butikken i Nicaragua.

 

Af Ida Monrad Graunbøl

Butiksejer Pia Skak Mortensen blev draget af mosaikkerne som ganske ung. Hun fortæller, at der er noget magisk over, at farvede stykker af glas kan sættes sammen til en ny overraskende helhed, og at håndværket har en alsidighed, fordi man kan bruge mange typer af materialer og genbrug til et stykke kunst eller kunsthåndværk, og desuden bygge i lille og stor skala.

Interiør fra den spændende butik.

 

Hun fremhæver, at mosaikker kan det hele, de kan dels bruges minimalistisk og nordisk, men også sprælsk og sydlandsk. Pia Skak Mortensen er kunstner, kunsthåndværker og indehaver af butikken Glad Sol, Holmbladsgade 23 og navnet til butikken fandt hun i Nicaragua, hvor hun stod i lære.

Nordens eneste specialbutik med mosaikker

”Interessen for kunsthåndværk og for at være kreativ med sine hænder er stigende,” siger Pia Skak Mortensen.  Hendes butik er nordens eneste specialbutik med mosaikker, og den er ikke kun særlig på grund af alle de farverige stykker glas i det smukke højloftede rum.  ”Gennem de lidt over syv år jeg har haft butikken, har danskerne, og også svenskerne, været gode til at besøge butikken.”

Alt hvad hjertet begærer

”Under corona-nedlukningen har min butik kunnet nyde godt af folks nyfundne interesse for krea- og hobbyprojekter. Der er mange, der gerne lave små mosaikprojekter med deres børn eller har lyst til at kreere et mosaikbord, et spejl, et husnummer eller en mosaikbakke, og der har jeg jo alt, hvad hjertet begærer i den retning,” siger Pia Skak Mortensen.

Mosaik-ildsjæl

Pia Skak Mortensen har haft mange projekter med skoler og plejehjem, men har også et projekt for autister på en socialøkonomisk virksomhed, som sælger de projekter, der laves på stedet. Hun har lært håndværket på kurser i Italien, Spanien, Frankrig, London, Grækenland og Latinamerika, og håber, danskerne i endnu højere grad får øjnene op for mosaikkernes magi.

”Mange steder i verden laver man fælles projekter med mosaikker, det at lave et kunsthåndværk har en fællesskabsbyggende funktion. Enhver person vælger og tilføjer jo sit særlige stykke glas til helheden,” siger hun og smiler.

På Glad Sols hjemmeside www.gladsol.dk findes der information om workshop og kurser.

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Alumnedag på Tårnby Gymnasium

Efter flere års arbejde med karrierelæring, målrettet planlægning, en masse research og en standby grundet Coronanedlukning, er Tårnby Gymnasium nu klar til den første alumnedag onsdag 1.

Læs mere »