Kloge ord over en kop kaffe

“Skal vi absolut have et filter, der fjerner alle vores rynker eller bumser i panden”, spørger Pia Kibsgaard, indehaveren af PerleMors kaffebar på Kastrupvej.

Perlemors Kaffebar  – meget mere end det…

 

Af Ida Monrad Graunbøl

Her fortsætter nemlig føljetonen fra den lille café på Amager. Caféejer Pia Kibsgaard og jeg har sat os ned for at drikke kaffe i det lille rum ved siden af baren. Pia går i gang med at lave kaffen, og er på trods af en binyrebetændelse og derfor et langsommere tempo, alligevel i hopla. Hun beder sin veninde om at tage den lille hund Rita med ud på en spadseretur i regnen, mens vi får os endnu en snak.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Pia Kibsgaard – meget mere end caféejer…

Vi er inde på det med nutidens perfekthedskultur, og Pia ser, på trods af at være næsten i hopla, et øjeblik træt ud.  Jeg spørger, hvorfor folk altid støver af, før deres venner eller mødregruppe kommer på besøg. ”Der er så mange billeder i bladene og på de sociale medier,” siger Pia, ”og vi sammenligner os jo selvfølgelig med de perfekte mødre med smukt hår og med super perfekte nyfødte og så en mand der står ved siden af og smiler, helt lettet og lykkelig.”

To forskellige sokker

”Det der glansbillede af, hvordan man er som familie,” fortsætter Pia, ”hvordan man tager imod gæster, hvordan man bor og serverer maden og ser ud, det er noget mærkeligt noget. Der er nok ikke nogen, der lukker døren op for mødregruppen i en eller anden grim træningsdragt fra firserne med en smule lapper hist og her og to forskellige sokker på. Men det burde de måske. Hjemme hos mig har vi to forskellige sokker på. Jeg gider simpelthen ikke bruge liv på det.”

Når man spejler sig i hinanden.

”Det er det der med at spejle sig i hinanden. I gamle dage var det ikke noget problem, for naboen lignede lort, og det gjorde de også nede i gården,” Pia taler hurtigere, det hun siger, er vigtigt for hende, kan jeg, skribenten, mærke. ”Dengang var børnene grimme i tøjet, og i dag tænker man fuck, dét dér ens veninde postede i går. De sociale medier skaber angst, og særligt hos unge piger, og det er sgu’da fordi, de tror andre mennesker ser ud ligesom på de sociale medier, med et filter der har fjernet alle bumserne i panden.”

Så manglede vi vores fortænder eller havde syltetøj på kinden

”Forældre i dag ringer skolen op for at få ændret et skolefoto, fordi der sidder noget i deres barns øje, men da vi var børn fik vi taget et skolefoto, hvor vi enten manglede alle tænderne i overmunden eller havde syltetøj på kinden, og vores mødre synes alligevel, det var et vidunderligt foto. Det perfekte er nu det almindelige, det er det vi spejler os i. Og det gør vi fordi vi er bange.”

Det er jo ikke liv

”Verden er blevet så farlig,” siger Pia, ”at vi gerne vil vise, at vi kontrollerer vores virkelighed selv. Men I virkeligheden skal vi sænke paraderne, prøv at lade være med at tro, at der er nogen som helst der er perfekte, for det findes overhovedet ikke. Alt det der er simpelthen løgn, og når folk åbner op og viser deres fejl, bliver de i virkeligheden smukkere, gladere og friere og lykkelige, på en eller anden måde fastholdes vi i angst.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Der er meget at se på i Perlemors Kaffebar…

Men jeg er mere bange for alt det, der er klinisk, for eksempel på hospitaler, hvor alting er rent, men meget upersonligt. Det er jo ikke liv”

I morgen skal jeg ikke tænke så meget over det

Før jeg går ud af PerleMors kaffebar får jeg et kæmpe kram af Pia. Pias veninde er kommet tilbage og står i sit regntøj med hunden Rita. Jeg tænker over det, Pia har sagt, mens jeg tager bussen mod Nørrebro. I morgen skal jeg ikke tænke så meget over det, jeg finder bare to strømper i vasketøjsbunken, og så er det sådan set lige meget, at det er to forskellige sokker.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?