Sofie lærer børnene at være sammen med dyr

Sofie Sønderup er dyrepasser i Børnehuset Burlunden og passer geder og kaniner – og udsteder “Dyrevens-beviser” til børnene

Sofie Sønderup tager sig af børns forhold til dyrene i Børnehuset Burlunden.

 

Af Sidse Seiding Larsen

Børnehuset Burlunden er en udflytterbørnehave, der ligger i Sundby, hvor husets børn dagligt bliver kørt ud i en skøn oase mellem Kongelundsskoven og Sydvestpynten.

Sofie Sønderup arbejder som dyrepasser i Børnehuset Burlunden, hvilket hun har gjort de sidste 10 år, og hun er med til at passe husets mange geder og kaniner.

Udover at passe dyrene, som Sofie Sønderup har fundet som hittedyr på Amager, gør hun dem tamme og bruger dyrene til danne ramme for projektet “Dyrestalden”.

Mere end bare kontakt med dyr

“Dyrestalden” er et program, hvor børnene bliver “certificerede” i at være gode ved dyr o får udstedt et “Dyreven-bevis”.  Børnene lærer at aflæse adfærd og skabe relationer. Sofie Sønderup fortæller:

“Dyr er en stor del af dagligdagen i børnehaven, og jeg synes, at dyr er et fantastisk “redskab”. De giver børnene både sanseoplevelser og indlæring samt indsigt”.

Så bliver flaget hejst 

Sofie Sønderup er ualmindelig glad for sit arbejde og fortæller videre:

“Mine tanker bag dette dyreprojekt er at lære børnene at drage omsorg og tage ansvar for et andet væsen og lære at samarbejde med hinanden”.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Børn lærer at omgås dyr i børnehuset

Helt konkret kan børnene få et “Dyreven-bevis” efter et uges kursus i dyrevelfærd- og etik:

“Jeg kører faste dyrevensforløb, hvor hvert barn indgår i en gruppe på fire til seks børn. Børnene er hos mig i en uge af gangen, og vi afslutter fredag med at flaget bliver hejst. Hele børnehaven er med til denne store begivenhed”, fortæller hun og fortsætter:

(Artiklen fortsættes under billedet)

Forløbet sluttes af med at børnene modtager et “Dyrevensbevis”.

“Indirekte giver dyrestalden og mit arbejde en anledning til en masse spændende samtaler, f.eks. når dyrene parrer sig, bliver syge, slagtet eller dør. I stalden er det helt oplagt og naturligt at tage en snak om forplantning, slagtning, liv, død samt etik og dyrevelfærd”, slår Sofie Sønderup fast.

Forsvundne personer

Udover Sofie Sønderups arbejde i Burlunden er hun stifter og administrator i “Forsvundne Personer”, der dagligt deler efterlysninger, og organisere søgninger efter personer, der er gået hjemmefra.

“Mit hjerte banker ekstra for dyr og folk uden stemme, og jeg håber, at mange af de børn, jeg omgås med, på sigt vil kigge tilbage på deres børnehavetid og huske sætningen “mad-vand-kærlighed”, siger Sofie Sønderup.

 

 

Seneste artikler

Gymnasieelever til kinesisk efterårsfest

På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.

 
 

Fik du læst?