Politikere på besøg i fodboldklub

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og den radikale Kristian Hegaard besøgte Fremad Amager – flere børn og unge med indvandrerbaggrund skal spille fodbold i klubber – og forældrene skal med…

Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)  og Kristian Hegaard (R), der er medlem af Folketingets udlændinge og integrationsudvalg. På besøg hos Fremad Amager. (Foto: Finn Edvard)

 

Fodboldklubben Fremad Amager på Englandsvej havde besøg fra Christiansborg i går: Det var udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)  og Kristian Hegaard (R), der er medlem af Folketingets udlændinge og integrationsudvalg, der kom forbi til en snak med formanden for Fremad Amager, Erik Truelsen.

Mødet havde det formål at få en snak om, hvordan man kan få flere børn og unge  – og deres forældre – til at engagere sig i det gode sammenhold og fællesskab i en fodboldklub  – egenskaber, som netop Fremad Amager altid har været i besiddelse af.

For et nyt samarbejde mellem forskellige idrætsorganisationer som bl. a. DBU og DGI og regeringen skal sikre, at flere børn og unge med indvandrerbaggrund bliver aktive i foreningslivet.

Savner pigerne

Børn med indvandrerbaggrund er markant mindre aktive i foreningslivet sammenlignet med børn med dansk oprindelse. Og det er særligt pigerne, som savnes i gymnastiksalene og på fodboldbanerne.

En DBU-undersøgelse fra 2019 viser, at kun syv procent af klubmedlemmerne var indvandrere og efterkommere, mens de udgør 14 procent af den samlede befolkning.

Det er blot en af flere undersøgelser, som bekræfter, at der er behov for at invitere flere med indvandrerbaggrund ind i landets idrætsorganisationer.

Nyt samarbejde

Derfor er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye blevet enige med idrætsorganisationerne DBU, DIF og DGI om et nyt fælles samarbejde, hvor alle forpligter sig til at arbejde for at få flere børn og unge med indvandrerbaggrund til at blive en del af fællesskabet rundt i landets foreninger. Og målet er også, at flere af deres forældre bliver aktive som frivillige.

Mattias Tesfaye siger:

”Der sker mere integration rundt i landets omklædningsrum – end der gør inde i folketingssalen på Christiansborg. Og at man ikke sidder derhjemme alene og jagter likes på de sociale medier eller spiller computer. Men vi ved, at børn og unge med indvandrerbaggrund og særligt pigerne er underrepræsenteret i landets idrætsforeninger. Det er et stort problem. Derfor er jeg meget glad for, at DGI, DBU og DIF har takket ja til det her samarbejde. Og jeg ser frem til at arbejde for, at endnu flere børn og unge med indvandrerbaggrund samt deres forældre inviteres ind i foreningsfællesskabet.”

Et fælles sprog

Næstformand for DBU Bent Clausen fortæller om organisationens arbejde:

“Fodbold har et fælles sprog, kan skabe fælles oplevelser og samle børn og unge, uanset etnicitet og baggrund. Det er vigtigt, at alle børn og unge kan tage del i positive fællesskaber med kammeraterne i foreningslivet – også piger og drenge med etnisk minoritetsbaggrund. Vi arbejder sammen med de frivillige for, at flere af disse børn og unge vil finde ind i klubber og foreninger. I år er det 11. gang, at fodboldklubber og engagerede frivillige inviterer børn og unge til DBU Get2 Fodboldskoler. Flere og flere deltager på fodboldskoler i de udsatte boligområder, hvilket viser os, at der er god grund til at fortsætte disse vigtige tiltag for både børnene og integrationens skyld.”

Flere i Fremad A.

Formanden for Fremad Amager Erik Troelsen fortæller, at der allerede er mange unge mennesker med indvandrerbaggrund, der spiller fodbold i Fremad Amager:

Erik Truelsen – formand for Fremad Amager.

“Men de kommer i 12-års alderen. Vi vil forsøge om at kan få dem til at komme, når de er yngre. Og så har vi en udfordring med at få deres forældre til atdeltage i det frivillige arbejde også, siger Erik Truelsen og erkender, at det er en stor opgave.

Svært, ikke umuligt

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye erkender også, at det ikke er nogen nem opgave at få forældre til børn med indvandrer baggrund til at deltage i det danske foreningsliv.

“Det er svært, men ikke umuligt”, siger ministeren, der håber, at man ved skole-hjem samtaler også kan komme ind på det fordelagtige ved at deltage i foreningslivet, f. eks. i en fodboldklub.

Tror på Frankrig

Ministeren spiller iøvrigt selv fodbold på et motionshold i Albertslund. Han spiller højre midtbane og har også en favorit til Europamesterskabet: Frankrig.

Heri er han enig med sin politiker-kollega Kristian Hegaard, der også holder på Frankrig, Så selvfølgelig er der noget, de kan blive enige om – udover det vigtige i, at få nogle flere unge med indvandrerbaggrund til at deltage i foreningslivet – f. eks. i en fodboldklub.

Kristian Hegaards lillebror Morten er iøvrigt fodboldpiller og har spillet både for Helsingør, Fremad Amager og B.93.

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?