Sådan var det at være barn og bonde på Amager for 100 år siden

I hele juli er der sjove og lærerige sommerferieoplevelser for hele familien på Amagermuseet i Store Magleby. Her er der mulighed for at lære, se og prøve, hvordan det var at leve livet ude på landet for 100 år siden.

Spændende udstilling på Amagermuseet. (Foto: Finn Edvard)

 

Af Lene Dam Jørgensen

Fra denne uge og i hele juli er der sjove og lærerige aktiviteter for hele familien på Amagermuseet i Dragør og Store Magleby fra kl. 12 til kl. 16, mens der er lukket mandag. Her kan de besøgende opleve, hvordan det var at leve på Amager for 100 år siden.

Dengang ude på landet

På Amagermuseet er der er stor travlhed hele måneden ligesom for 100 år siden på landet. Det er en oplevelse for de besøgende at komme og få lov til at prøve de sjove og forskellige aktiviteter og samtidig lære, hvordan det var at være Amagerbonde på landet dengang. Der er også mulighed for at komme nær bondegårsdyrene – noget børnene især er glade for.

Barn for 100 år siden

For at få opgaver skal de besøgende bare kontakte museumsværterne, og der er mange opgaver.

Børnene kan for eksempel lære, hvordan det var at være barn på landet 100 år siden. De får blandt andet lov til at prøve at feje smedjen, som børn gjorde i gamle dage. Som belønning får de hårdtarbejdende børn til gengæld en friskbagt pandekage, men der er mange andre sjove oplevelser for børn og voksne.

Pernille Sloth, der er en professionel historiefortæller, kommer og fortæller historier, der vil tryllebinde både børn og voksne.

Jubilæumsår i år

Det er i i år 500 år siden, at hollænderbønderne kom til Store Magleby. Derfor har Amagermuseet åbnet nye udstillingslokaler. Her kan de besøgende høre historien om de 24
familier, som Kong Christian den 2. hentede til Danmark fra Holland. Disse familier etablerede en selvstyrende landsby, der specialiserede sig i grøntsagsdyrkning og markedssalg.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Fra en tidligere begivenhed på museet – et par ægte Amager-piger.

Med historiske genstande og elektronisk formidling vil der være et særligt fokus på hollænderkulturen og især på amagerdragten. Majken Pedersen vil fortælle om de historiske
dragter på en formidlingsskærm. De besøgende får også mulighed for selv at prøve at klæde en pige i amagerdragt.

Levn fra fortiden

Rikke Simonsen, der er er arkæolog og inspektør på Københavns Museum, kommer også. Alle får så mulighed for at være med og se, om der gemmer sig noget neden under Amagermuseet fra fortiden.

De besøgende får også lov til at se, hvordan man lavede kniplinger dengang, og det bliver en sjov oplevelse – især for børnene – fordi de selv får lov til at prøve.

Der vil også være lækkerier for alle besøgende, som kan få en kop kaffe og et stykke kage eller en is i museumshaven.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?