Byvandringer i fortidens Dragør

Dragør Besøgscenter på Gl. Havn tilbyder i næste uge fra mandag 2. august og til og med søndag 8. august byvandringer, hvor deltagerne får mulighed for at lære og se lidt af fortidens Dragør.  

Kom med til fortidens Dragør på hyggelige byvandringer. (Foto: visit-dragoer.dk)

 

Af Lene Dam Jørgensen

I næste uge fra mandag 2. august og til og med søndag 8. august tilbyder Dragør Besøgscenter på Gl. Havn byvandringer fra kl. 11, hvor alle interesserede får mulighed for at høre om og se noget af fortidens Dragør i den gamle del af Dragør.

Det koster 50 kr. at deltage i byvandringerne, men så er der også gratis adgang til Dragør Museum, som har åbent fra kl. 10 til 16. Turen starter foran Dragør Besøgscenter på Gl. havn nr. 14.

Her er hvad ugens byvandringer kommer til at handle om.

Dragør – Porten til frihed

Mandag 2. august kl. 13

I oktober 1943 indledte den tyske besættelsesmagt en aktion for sende danske jøder i koncentrationslejre i Tyskland. Inden da nåede langt de fleste at flygte til det neutrale Sverige, og for mange gik flugtvejen gennem Dragør Havn.

Byens fiskere sejlede i mørket mod Sverige. Næsten hele Dragørs befolkning stod sammen om den enestående indsats for at redde deres landsmænd. På denne byvandring får deltagerne mulighed for at gå med i flygtningenes fodspor og få historien om museumskutteren Elisabeth K571, der stadig ligger i havnen.

Dragørs matadorer

Onsdag 4. august kl. 14

Korsbæk havde sin matador, men Dragør havde flere. Ved denne byvandring kan interesserede høre om skippere i 1700-tallet, der blev rige på at sejle korn og brænde til København.

Nogle tog på langfart og sejlede råsukker og rom, som afrikanske slaver på De Dansk Vestindiske Øer havde produceret, til hovedstaden. Under krigen mod England i 1807–1814 tog Dragør søfolk som kapere – statsautoriserede »sørøvere« – ud på erobringstogt med engelske skibe og kunne hente store prisepenge hjem, hvis de erobrede fjendens skibe.

Deltagerne på byvandringerne kommer også til at høre om to drenge fra Dragør, der startede med at grave efter guld og endte med at blive skibsredere og byens førstemænd.

Dragørs største skibsreder omkring 1870 var H.N. Jeppesen, og han blev også kaldt ”Dragørs konge”. Han blev stamfader til to andre berømte skibsredere fra Dragør, Hans Isbrandtsen, der blev skibsreder i USA, og Arnold Peter Møller, som grundlagde Mærsk-dynastiet, der står bag Mærsk Line, som er et af verdens største rederier.

Dragør – kort fortalt

Torsdag 5. august, fredag 6. august, lørdag 7. august og 8. august. Alle dage kl. 14.

Det idylliske Dragør rummer mange spændende historier. Deltagerne får højdepunkterne fra flere hundrede år. Der fortælles om sildemarkederne, der skabte byen og om søfartsbyen, hvor stort set alle levede af de maritime erhverv.

 Spor efter Hollænderne

Fredag 6. august kl. 11

I år er det 500 år siden, at en gruppe hollandske bønder kom til Amager. De bosatte sig i ”Hollænderbyen” Store Magleby, men satte i høj grad også deres præg på Dragør. Omkring år 1700 kom ca. halvdelen af Dragørs indbyggere fra Hollænderbyen, og tilflytningen fortsatte i generationer.

Hollænderne byggede Dragørs første egentlige havn, og med deres erfaring med sejlads og rigdom til at investere i skibe, bidrog de i høj grad til Dragørs udvikling som sejlskibsby med søfart, lodsning og bjergeri. Den verdenskendte skibsreder A.P. Møller var født i Dragør og havde på mødrenes side aner tilbage til hollænderne.

Kvindernes Dragør

Søndag 8. august kl. 14

På turen fortælles der om kvindernes rolle i et samfund, hvor mændene tit var væk hjemmefra i månedsvis. Deltagerne vil komme til at høre om kvinder, der satte sig spor i byen: Vævere, gåseholdere og landliggermadammer.  Der vil også være historien om Grith, Trein og Neel, om den frelsende engel Ellen og om kvindelige kunstnere- og en enkelt cykelrytter.

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?