Americana født på Amager til Amagerkanerne

Singer-song writeren Kjartan Bues ligefremme og eksperimenterende album Musse er en fryd for øret. Kunstnerfoto taget af Lærke Wuisman Bækhøj

Her kommer en anmeldelse af vovelysten americana født på i suset fra vindmølleparken ved Amager strand.

Der er en eksperimenterende dreng på den danske rockscene, han hedder Kjartan Bue, hold øje med ham. Sammen med jazzsaxofonisten og produceren Jeppe Højgaard har han skabt det poetiske og rolige album Musse. Renommeet mangler ikke, Kjartan Bue har turneret både nationalt og internationalt, og varmet op for Hurray For The Riff Raff og Bisse. Blandt musikerne på albummet findes, blandt andre, trommeslageren Anders Vestergard fra Girls in Airports og bassisten Jacob Falgren fra Savage Rose.

I suset fra vindmøller på Amager

En del af Kjartan Bues musikalske ideer til albummet opstod for 8 år siden, da Kjartan Bue boede i et iglotelt på Amager. På et plateau mod havet gik det op for ham, at han langsomt søgte længere væk fra og ud af Københavns centrum. Og sangene til Musse blev undfanget der i teltet på græsmarken under suset fra vindmølleparken og senere indspillet på Sydfyn.

Katten Musse

Omdrejningspunktet for teksterne er katten Musse og nogle gange bliver man i tvivl, om katten er kvinde eller kat eller om Sorte Kat mon er et maskulint alter ego (Musse Og Sortekatten Sorte), ligesom man også er i tvivl om der er tale om poesi eller traditionel tidløs Americana. Det er godt gået, det er modigt i den grad at satse på en stærk tekst, og lade den tale sit tydelige sprog derefter udvikle lydlandskabet på baggrund af poesien. Teksterne er rent ud sagt lækre, traditionelle og utraditionelle på én gang med rim og rytme, på engelsk og på dansk og med en smuk uskyldsnaivitet og følsom originalitet. Når det så er sagt, er albummet uendeligt stærkt og melodiøst. Det er så veltilpasset og veltilpas, at det er musik, man gerne hører i kolonihaven eller ved havnen i Dragør, efter man er for syvende gang har hørt Sommersøndag med C.V. Jørgensen.

Katten Musse på albumcoveret har musikeren Kjartan Bue også selv stået for

Eufori og melankoli

Det er et alsidigt album med plads til både skrøbelig melankoli i sangen Bum Bum, men også til euforien i The Wild Strawberry Patch, Mågerne De Tude og den utroligt smukke Riding With The Wind. Kjartan Bues stemme er ikke poleret, men mere poleret end sangerinden Josephine Forsters og mindre klagende end inspirationskilden country- legenden Townes Van Zandts. Albummet er et, man hører en stille, søndag morgen, når man vander potteplanter, rister brød og laver kaffe. Slå ørerne ud med Kjartan Bue, og tag så et smut til Amager Records på amagerbrogade og få bestilt pladen.

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?