Nyd en klassisk spansk ret i de kølige sensommeraftener
Hvis du har siddet på en restaurant i den smukke andalusiske by Granada med spansk, livlig summen omkring dig, et glas rødvin i hånden og kigget ud over bjergene mod maurerslottet Alhambra, så kender du måske retten Garbanzos con espinacas eller på dansk Kikærter i spinat. Hvis ikke, så er det aldrig for sent at smage på det klassiske, sydspanske køkken. Her kommer retten, en andalusisk sjælevarmer, der får mundvandet til at løbe, og med sin kombination af krydret, sødt, syrligt, ganske let bittert og en god umami varmer helt ind i sjælen uden at brænde som chili. Andaluserne dyrker ikke de kraftigt, stærke smage, de har snarere en forkærlighed for det diskret, krydrede sjælestyrkende. Til dem der spiser kød, kan retten toppes med bacon.
Kikærter i spinat – en andalusisk tapasret
(4 personer)
½ deciliter olivenolie
Tre fed hvidløg
Et mellemstort løg
En knivspids røget paprika
To knivspids safran.
To dåser kikærter
Et ganske lille stænk citronsaft
En dåse hakket tomat
2 deciliter vand
Salt og peber.
Topping: Bacon eller ristede mandelsplitter
Nydes med et stykke ristet brød.
Fremgangsmåde
Hak løg og hvidløg fint, sautér løgene i en stor pande sammen med safran og røget paprika. Tilsæt kikærterne, og steg dem med løg og krydderier. Når de har stegt ganske let, tilsættes et stænk citron og friske spinatblade, der også sauteres. Til sidst hældes vand og hakket tomat i retten, og det hele simrer ved ganske svag varme i 20 minutter. Smages til med salt og peber. Rist bacon eller mandelsplitter på en pande, top retten med det ene eller det andet, eller evt. både bacon og de ristede mandler.