Ja, du har gættet rigtigt

Der er tale om næringsrige grønne planter med medicinske fordele. Og de kan høstes hele året uanset vejr og vind. De bedste planter er dog dem du høster i foråret.

Det er nemlig brændenælde! Også kalde Urtica Doica på latin. Og den kan blive op til 200m. Den giver nogle fæle brandsår, hvis man rører ved den, men ellers er det en plante, der har mange gode egenskaber, især hvis du tørrer den og bruger den i din te. Brændenælde indeholder nemlig ikke koffein, og så er den sprængfyldt med vitaminer og mineraler og jern i særdeleshed.

Medicinske egenskaber

Af vikingerne blev brændenælden i tørret form brugt til at stoppe næseblod. I antikkens Grækenland brugte de den mod lungesygdomme. Og enhver gammel husmor ved, at planten har gavnlig virkning mod den mest genstridige, antibiotikaresistente blærebetændelse. Den er også gavnlig i tilfælde af inflammation og gigt.

Talemåder med nælder

På engelsk siger man ”to grasp the nettle,” hvis man vil løse et særligt besværligt problem. Det handler om, at man går med hård hånd til problemet, for hvis man tager med hård hånd om nælden, så stikker den ikke, fordi hårene mases sammen. På tysk sætter man sig i nælderne ”Sich in die Netzeln setzen,” hvis man er særlig oprørsk og har tendens til at skabe problemer for sig selv eller andre.

Nye nælder er de bedste

Brændenælder skal helst plukkes tidligt på året. Der er mængden af næringsstoffer højest, men hvis der er nogen, der har slået dem, er man heldig, at der vokser nye skud sidst på året også. Brændenælder kan anvendes i alting, fra suppe til brød, tærter og salater, men de skal selvfølgelig lige koges eller tørres i ovnen først.

Du kan høste sensommerens brændenælder nu, tørre dem i ovnen i to timer ved 50 grader og så har du et lille vinterforråd til din urtete. En te, som du er sikker på kan holde snuen for døren.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?