En überskurk, en ring og andre universer på Tårnby bibliotek

En ring er en ring og så også noget helt andet

 

Der findes andre love og universer på Tårnby bibliotek. Og så findes der også fantasylæseklubben. Og Kenneth Larsen.

På Tårnby bibliotek, Kamillevej 10, Kastrup, findes en bibliotekar, og han hedder Kenneth Larsen. Han står for indkøb, materialehåndtering og biblioteksvagter i børnebogsafdelingen. Men ud over det almindelige biblioteksarbejde har han en fantasylæseklub en gang om måneden, og det er i den, han stortrives. Det fortæller han alt sammen mere om. Men hvad laver en bibliotekar kort sagt, når han ikke lige er pædagogisk leder af fantasylæseklubben?

Anbefaling af letlæsningsbøger til de nyeste læsere

”Mit arbejde består af at anbefale bøger, jeg anbefaler letlæse-bøger til forældre, som er i gang med at hjælpe deres børn med at blive gode læsere. Det er altså de helt nye, unge læsere, jeg i virkeligheden anbefaler bøger igennem deres forældre. Og så står jeg også for arbejdet med at sortere i bogbestanden, købe nye materialer og skifte gamle bøger ud. ”Det er ikke ret længe, vi taler om det med bogbestanden, for Kenneth brænder for fantasy-genren.

Fantasylæseklubben på Tårnby-bibliotek

”Efter corona er vi ved at starte vores fantasylæseklub op igen. Den har vi kørt i en årrække. Læseklubben finder sted en gang om måneden, og vi har tidligere læst bøger af Terry Pratchett og Tamora Pierce. Men vi har også læst helt nye og ukendte værker. Det er tit medlemmerne i læseklubben, der kommer med forslag, og på den måde er det meget frit. Hvis der ikke er nogen forslag, så kommer jeg med en bog. Klubben er for fantasybegejstrede i alle aldre og på den måde er aldersspredningen stor. Alle kan være med, det eneste krav er, at man kan lide fantasy” siger Kenneth Larsen og tilføjer ”hvis man vil være med så skal man holde øje med bibliotekets hjemmeside.”

Et univers med andre love

Og hvad er det så, der fascinerer ved fantasygenren? Jo Kenneth Larsen mener, at det grundlæggende er, at man kan drømme sig væk til en anden verden med andre love og regler og netop det åbner op for en frihed hos læseren. ”Det er et univers med helt andre betingelser og love, det åbner op for, at du kan se verden på en anden måde, og det bliver et slags spejl for den verden, vi lever i. Fantasy-genren skaber billeder på, hvordan vi oplever verden”

Überskurken Sauron

”Mit yndlingsværk er selvfølgelig Ringenes Herre. Jeg var voksen, før jeg læste den, jeg havde set filmene og læst Hobitten, og var begejstret, men bogværket i sig selv, tog mig med storm. Tolkien kunne sådan set godt stå som forfaderen til fantasy-genren. Han skaber et helt unikt univers, og det er ofte fantasy-genrens fornemste opgave. Skurken Sauron er en slags überskurk med al magt i kraft af herskerringen. Folk bliver besat af ringen, og det er ikke noget i mennesket, det gør dem besatte og onde, det er ringen, der har den kraft. Der er ikke langt fra en sydamerikansk diktator til Sauron. Og bogen er i virkeligheden et billede på, en allegori over menneskets mørke sider. Det, der så sker til sidst, er, at Sauron alligevel besejres. Det er muligt at få bugt med den gennemgribende ondskab, som ringen besidder. Det, synes jeg, er fantastisk.”

På www.taarnbybib.dk kan du se, hvornår fantasylæseklubben starter op igen.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?