Gys og postapokalyptiske zombier til Halloween

Patrick Spiegelberg tager os med på tur i Halloweenland

Hvad kan det der Halloween ud over at skræmme os halvt ihjel?

Patrick Speigelberg er, som han selv siger det, en helt almindelig dude fra Maltagade, Amager. Men det er ikke hele historien. Det er ikke derfor, Amagernyt har valgt at interviewe Patrick Bo Spiegelberg. Han er fascineret af noget så mærkeligt, og i Danmark stadig eksotisk, som Halloween og er så desuden, danser, skuespiller, musiker og sminkør. ”Halloween er vist blevet min skæbne,” siger Patrick selv. Og hvorfor er han så fascineret af Halloween. Jo, det får I her svarene på.

Halloween og Allehelgen

”Vi er som mennesker transformerende hele tiden, vi forvandler os i forhold til de traditioner og den kultur, vi befinder os i,” understreger Patrick Speigelberg, da jeg spørger ind til det med Halloween. “I min familie spiser vi for eksempel tarteletter til jul, og det er der ikke så mange andre, der gør. Det er vores tradition. Jeg mener generelt, at det er helt i orden at låne traditioner fra andre lande. Selvfølgelig skal vi ikke tage de traditioner på os, der ikke passer til vores kultur, som f.eks. Thanksgiving, der har en helt specifik kulturel kontekst, men vi har jo også her i Danmark Allehelgensaften og fastelavn, og derfor passer Halloween helt fint til vores samfund og traditioner. Halloween er i øvrigt ikke i udgangspunktet amerikansk, det var irske emigranter, der bragte den keltiske tradition med sig.”

At se en tyrehaj i øjnene

”Vi kunne som danskere godt tale lidt mere om døden, og alt det der skræmmer os. Jeg har i mange sammenhænge konfronteret mig selv med det, jeg var bange for. Ved at se din frygt i øjnene, bliver du stærk. Der var engang, jeg ikke engang turde sætte mig ind i Tivolis Halloween-spøgelsestog, men efter at have sminkededesignet i Tivoli fem år til deres Halloween-tema, er jeg ikke længere forbeholden. Jeg har også dykket med tyrehajer i USA, og der stirrede jeg ind i gabet på hajerne og så min frygt i øjnene.”

Vi rykker tættere sammen, når vi bliver bange

Jeg spørger lidt nærmere ind til det med Halloween, og hvad Patrick tror vi vinder ved at se frygten i øjnene i et fælleskab. Og Patrick svarer: ”Når vi bliver bange, rykker vi tættere sammen. Det er et primalt scoretrick det der med, at tage din kæreste med i biografen og se en gyserfilm. Du bliver skræmt, men kommer tættere på den, du er sammen med. Og så kan fællesskaber uanset deres udgangspunkt noget særligt. Da jeg var barn følte jeg mig ikke hjemme på Præstemoseskolen i Hvidovre. Det var noget med, at man skulle sidde stille. Og jeg lærte bedst når jeg bevægede mig. Teatret og musikken blev der, jeg fandt stedet, hvor jeg hører hjemme”

Soundtrack til filmen Forsvundet til Halloween

Patrick Spiegelberg er en travl mand, og hvorfor er han så det? Jo, det er fordi hele hans efterår går med netop at få folk til at se deres frygt i øjenene.  Patrick har lavet soundtracket til filmen Forsvundet til Halloween, som spiller i Nordisk Films Biografer d. 7. oktober. Og fortæller at sangen Kalder på et genfærd er på albummet. Sangen handler netop om det mod, du har, når du skal se din frygt i øjnene, og han siger, at dette mod ikke nødvendigvis har med muskler at gøre. ”Mod kan også være forbundet med evnen til at reflektere eller være omsorgsfuld. Mod kan have mange former og udtryk, og refleksion og omsorgsfuld eftertænksomhed kan være såvel et maskulint som feminint udtryk,” siger Patrick og mener i øvrigt, at der er for mange prinser og prinsseser og stereotype roller i vores verden og særligt for børn og unge. Og at børn og unge skal roses for at være omsorgsfulde, drenge såvel som piger. Filmen handler netop om, at man kan være modig på mange måder.

Bangebuks

Patrick har en forestilling for børn på programmet til efteråret. Den hedder Bangebuks Det er en teaterforestilling med Malene Quist og Nadia Malm. Han har tidligere optrådt sammen med dem i forestillingen Vintersjow, som fandt sted under corona-epidemiens første periode og foregik som Drive-in bio på Roskilde Dyrkueplads, hvor børnene oplevede showet i bil med deres mor og far. ”Det var meget givende at optræde for børn og deres reaktioner var super fine og spontane,” fortæller Patrick og uddyber” I Bangebuks er Nadia en smuk heks, der har et problem. Det er et lille problem. Hun er blevet super fokuseret på den vorte, hun har på næsen. Og det gør, at hun ikke kan forholde sig til noget som helst andet. Malene er en varulv, som er bange for sin egen forvandling ved fuldmånetid, og jeg er en super forfængelig vampyr. Showet handler i virkeligheden om angsten for andre menneskers evalueringer og bedømmelse af ens personlighed. Det er en kritik af de problemer, der følger i kølvandet på en SoMe-kultur, og vi vil gerne vise børnene, at man i virkeligheden meget tit er fuldstændig okay i andres øjne,” siger Patrick Spiegelberg.

The Great Reset

Patricks fascination for gys får også lov til at blomstre i det sidste projekt, han er med i. Det hedder The Great Reset og er det, der kaldes et horror drive thru på Reffen. Det har hentet inspiration fra Hunger Games og konspirationsteorier. ”Copenhagen Street Food lukker d. 26. september og så tager vi over,” fortæller Patrick begejstret.” Konceptet er en postapokalyptisk by, som folk kører igennem. I det samfund ejer staten pludselig alt og en modstandsbevægelse af folk, der er blevet psykotiske, hærger byen. Først på dagen er der tale om light horror, hvor børn og unge kan opleve showet, senere bliver det mere skræmmende, så i de sene aftentimer er publikum de voksne. Du kan køre igennem showet med din egen bil, og i de sene timer kan du også leje en bil og køre igennem med den. Det tager 30 minutter og skuespillerne er trænet således, at der ikke er nogen, der bliver kørt over.”

Horror drive thru The Great Reset er lige så uhyggeligt, som det ser ud.

Når efteråret falder på er der masser af gus og gry i København. Og når mørket falder på, kan du trygt og roligt se din skræk i øjnene. Det har Patrick Spiegelberg nemlig sørget for.

 

 

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?