En amagermad i en tidsmaskine

Amagerdragter, amagerhollændere, amagerhylder og amagermadder er at finde på Amagermuseet. Det hele er nemlig på udstilling. 

Man kan på Amagermuseet se egnsdragter, og amagermalerier af Julius Exner og Elisabeth Jerichau Baumann og en, to eller tre amagerhylder findes der også. Men det med, at museet er en tidsmaskine, er stadig mere eller mindre uopdaget. Man kan nemlig i sommerferien, og i den kommende efterårsferie, gå rundt mellem de gårde, der er en del af Amagermuseet, og deltage i de aktiviteter, der finder sted der. Og hvad er så det for aktiviteter?

En strikket hue model anno 1920

Jo, på Amagermuseet arbejder et hold af frivillige, og de går klædt, som karle og piger gjorde det, dengang oldemor var barn, altså omkring år 1900. Man kan så hjælpe dem med at kærne smør, vaske tøj på et vaskebræt og bage pandekager i køkkenet. Man kan også fodre dyr og strikke, hvis det er det, man har lyst til. Og endelig kan man prøve at gå på stylter sådan som oldemor og mormor gjorde det som børn.

Live historiekundskab

Det er altså såkaldt live historiekundskab, altså en rekonstruktion af fortiden, der er tale om. Du smager på den kage, der var på mode for 120 år siden, du sætter dig i skolestuen og får den hårde bænk eller spanskrøret at føle (det er kun, hvis der altså er nogen af gæsterne, der synes de skal være lærer af den sorte skole), og du hjælper med at strikke en hue model anno 1920, altså med ca. hundrede år på bagen. Og når du så har deltaget i det historiske landliv, så kan du købe pickles, marmelade eller hjemmerørt sennep i museumsbutikken. Og maden er skam frisk på trods af den lange tradition og historie.

Se, det kan man jo kalde langtidsholdbart.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?