Gud er en abe på Amager Fælled

Gud hænger som en abe på fælleden, det siger Klaus Rifbjerg selv i Amager digte. Og det, at der er noget guddommeligt over naturen på Amager Fælled, har Amager Fælleds Venner også set og forstået.  

Natur- og gadesensibilitet

Det er temmelig sent med en anmeldelse af Klaus Rifbjergs Amager Digte, eftersom bogen udkom i 1965 på Gyldendals Forlag. Men derfor er den alligevel en anbefaling værd. Det er den, fordi Rifbjerg har en særlig sensibilitet over for den amagerkanske natur og Amagers gadelandskaber. I digtet Vorherre fra Fælleden er der salamanderhuller og måger. Digteren prøver at fange Vorherre ude på Fælleden, men Vorherre undslipper ham. Vorherre er nemlig en bassemand, en abe og en Fatter Morgana, der sidst i digtet befinder med sne i håret mod vest over Fælledens lyserøde, hvide tuer.

Magi versus ussel mammon

Sådan indfinder sig magien sig i det amagerkanske. Og Rifbjerg minder os om, at magien og det guddommelige er noget flygtigt. Digtet viser også, at det netop er dette flygtige, vi skal værne om og passe på. Og derfor er kampen for Amager Fælled vigtig, kære amagerkanere. Derfor har Rifbjerg ret i det han så og beskrev. Og derfor skal vandsalamanderen beskyttes, sådan som den har krav på internationalt. Det skal den så en digterspire stadig kan hoppe rundt i salamanderhullerne. Naturen er centrum, for vi er nemlig selv naturen, og ussel mammon og metropenge er ikke det vigtigste. Det ved enhver klimaaktivist

Broerne til Amager, hjerteklapper i mit liv

Digtsamlingen Amager Digte er således stadig aktuel. Også selvom Rifbjerg skrev om sin barndom i trediverne. Ånden i de amagerkanske gader er der, og det Amager Rifbjerg skrev om, findes stadig. Det findes, når Knippelsbro går op og i, når et forelsket par flytter ind i en lejlighed på Samosvej, og når kragerne flyver mod Syndbyøster. Amagerbanen, som Rifbjerg beskriver i digtsamlingen, findes også stadig, for det har foreningen Bevar Amagerbanen sørget for. Således er Amager, Amager fælled og den Amagerkanske ånd værd at kæmpe for. Det ved Rifbjerg, for som han skriver, er ”broerne til Amager/hjerteklapper i mit liv.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?