En hylde er en hylde, og så er der sådan en fra Amager

Amagerhylden er en ganske særlig nostalgisk størrelse med plads til livets små, men vigtige oplevelser.

Pyramidehylden

Ifølge sproget.dk er en amagerhylde et trekantet system af mindre hylder, som er kortest foroven, bliver længere nedefter og typisk bruges til nips. Men en amagerhylde er mere end det, det er en listig sag, der hverken er praktisk eller nyttig, for der kan kun stå få ting på den, og den er som sagt mestendels til nips og pyntegenstande. Amagerhylden har lige fra begyndelsen haft den karakteristiske trekantede form. Den opstod i 1700tallet, formodentligt ved, at en bonde snedkererede en hylde til sin kone. I 1920’erne blev hylden upopulær, fordi den ikke var funktionel nok. I starten hed den egentlig en pyramidehylde, men blev berømt under navnet Amagerhylde, fordi den kunne findes på maleriet Besøg hos bedstefar malet af Julius Exner.

Livets søde minder

Og Amagerhylden kan noget helt specielt, den er nemlig ligesom sættekassen et sted, man kan opbevare sine minder, små genstande der har fulgt en altid, en sten fra en strandtur, en legetøjsbil fra da man var barn og mormors gamle dukkestel. Amagerhylden er nostalgisk, og hvad kan nostalgien så, jo, nostalgi giver os et emotionelt fedtlag på kroppen, nostalgi efter gode oplevelser eller de gode gamle dage, så at sige polstrer os, fordi nostalgien ikke bare får os til at længes mod bedre tider, men også også er emotionelt sukker, når livet byder dig modstand. Nostalgi kan få dig til at holde fast i minder, men også få dig til at tilgive fortiden og de mennesker, der fandtes der. Så kære amagerkanere, måske bør i virkeligheden enhver have en hylde fra Amager, en Amagerhylde med livets søde minder.

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?