Tjikkelikker spejderråd

Nu skal du måske ud og sanke på Amager? Men put de planter, du kender i forvejen, i kurven og hold dig fra de fredede, giftige arter.

Brændeskærm

Der er planter og dyr, der kun findes på Amager. Det ved vi, for det har forkæmperne i Amager fælled-sagen mange gange fremhævet. Det er planter og dyr, der er ganske enestående, og en af planterne i den særlige amagerkanske fauna er brændeskærmen og orkidearten Ridder Gøgeurt. Man siger, at brændeskærmen ikke har nogen anvendelsesmulighed, og ingen medicinske egenskaber, men den har været brugt i kinesisk og russisk folkemedicin som potensmiddel. Planten er dog ekstremt giftig, så det anbefales absolut ingen at indtage den.

Ridder Gøgeurt

Ridder Gøgeurt er en yderst smuk lyserød og mørkerød orkideart, der vokser på græssletter og særligt kalkholdige steder, og derfor også på Amager fælled. De er fredet, og lever bedst i en natureng. I folkemedicinen har man tørret den og brugt den mod inflammation. Men igen, don’t try this at home, tag en tur i helsekosten, hvis du vil eksperimentere med at indtage forskellig planter. Hvert år ryger en stor del af den danske befolkning nemlig på Bispebjerg hospital med en forgiftning.

Homer slikker på en frø

Lige nu kryber Bufo-Bufo-skrubtudsen i vinterhi i nærheden af sit vandhul. Den har giftkirtler bag ørerne og det beskytter den mod at blive angrebet elle spist af andre dyr. Tudsen er dog ikke i sikkerhed for en snog, for den kan sagtens fordøje skrubtudsen. Og man skal altid huske at vaske hænder, når man har rørt ved en skrubtudse.  Bufo-Bufo-tudsen har en mexicansk fætter, der hedder Bufo Alvarius. Den indeholder et giftstof i huden, der kan fremkalde hallucinationer. Man kalder stoffet for Guds molekyle, fordi folk, der indtager hallocinogenet fra tudsen, får en mystisk oplevelse af at være et med Gud og universet. Men lad nu for Guds skyld være med at tage ud og slikke på Bufo Bufo på Amager fælled, således som Homer Simpson i et afsnit gør det med en Bufo Alvarius. For Bufo Bufo gør dig bare møgsyg og sender dig på hospitalet. Og det er jo ikke en guddommelig, bevidsthedsudvidende oplevelse.

Tjikkelikkerspejderråd

Hermed tjener denne artikel som almindelig folkeoplysning til amagerkaneren her i efterårets høst- og sanketid. Amagernyt er altid beredt og står til tjeneste for jer med nyttige, sjove facts og tjikkerlikker spejderråd, når du skal færdes i naturen.

Seneste artikler

 

Fik du læst?