Tanja fra Ørestad vil minimere madspild blandt unge

Unge har et stort madspild – på trods af, at mange af dem tilsyneladende både bekymrer sig om klimaet og pengepungen. Netop udfordringen med madspild ønsker den 28-årige Tanja Andersen at gøre noget ved.

Tanja Andersen – vil hjælpe andre unge til at reducere madspildet…

 

Når man som ung flytter hjemmefra, skal man vænne sig til, at mor eller far ikke er der til at styre indkøb, spiseplaner og budgetter. Mange unge er usikre på, hvor lang tid mad kan holde sig, og ved ikke, hvordan de skal lave mad af det, de allerede har i køleskabet. Resultatet er, at unge har et stort madspild.

En undersøgelse fra Madkulturen viser, at 78  pct. af de 18-24-årige gerne vil undgå madspild for at spare penge. Unge, som for nylig er flyttet hjemmefra, får derfor nu en håndsrækning til en mere bæredygtig husholdning i hverdagen, der tilmed hjælper dem til at holde budgettet.

Initiativet ’Madglad på budget’ er udviklet af Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk. Det er et landsdækkende kursusforløb, der skal klæde unge på til at lave mad af de ingredienser, de har i køleskabet – og til at handle ind på en måde, der passer til deres vaner i hverdagen.

Kursusforløb i København mod madspild

Madspildskurset, der starter i København i begyndelsen af oktober, er tilrettelagt, så det ikke blot henvender sig til unge mennesker, men også varetages af unge, der på forhånd er uddannet af projektpartnerne Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk.

”Fra undersøgelser ved vi, at unge har svært ved de basale køkkenfærdigheder. Når de pludselig skal stå på egne ben, er der et unikt vindue til at etablere nye forbrugs- og madvaner. Den overgang ser vi et stort potentiale i at understøtte,” fortæller Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, og fortsætter:

”Vi har erfaret, at det er nemmere at inspirere unge, hvis vejlederne er andre unge med en sammenlignelig hverdag, fremfor at det er professionelle kokke, der står og tryller og har det hele på rygraden.”

Tanja kender udfordringerne

Kurset består af fire aftener i madlavningens tegn sammen med unge vejledere, der selv kender til udfordringerne med et halvtomt køleskab og nyindkøbte gryder, heriblandt Tanja Andersen, der elsker at bruge mange timer i køkkenet hjemme i Ørestad:

”Jeg tror, det er lidt nemmere for os vejledere at relatere til unges livsstil. Det liv har jeg jo selv levet meget længe. Mit håb er, at jeg kan bidrage med nogle nye perspektiver på, hvordan man kan gå til kreativ madlavning. Jeg glæder mig meget til at prøve at hjælpe andre med at stå i køkkenet; give dem noget inspiration og lære dem nogle helt konkrete teknikker,” lyder det fra Tanja Andersen, der allerede har gjort sig tanker om, hvordan hun vil hjælpe unge med at lave lækker, SU-venlig mad:

 ”Jeg kommer ikke til at lave om på din livsstil, men vil i stedet give dig nogle konkrete værktøjer til, hvordan du gør tingene på en smartere måde, der passer til det liv, du allerede har.”

Lækker mad på kurset

Som led i kurset får deltagerne et lækkert aftensmåltid sammen, inspiration til madlavning og en grundbog med tips, tricks og lette opskrifter med hjem.

Hos Madkulturen håber man, at unge vil tage kurset sammen med deres venner og både få hyggelige aftener i køkkenet og mod til selv at lave mere hjemmelavet mad med mindre spild.

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?