500 år for Hollænderbøndernes indvandring

Museumsleder Søren Mentz fra Amagermuseet holder torsdag 23. september foredrag på Biblioteket i Hollænderhallen på Halvejen om 500-året for Hollænderbøndernes indvandring i Store Magleby.

Søren Mentz  – foredrag på biblioteket i Hollænderhallen. (Privatfoto).

 

Af Lene Dam Jørgensen

På torsdag 23. september fra kl. 19 til 21 holder museumsleder Søren Mentz foredrag på Biblioteket i Hollænderhallen på Halvejen 3 om jubilæet i anledning af 500-året for Hollænderbøndernes indvandring i Store Magleby under emnet ”Hvad skal vi med dette jubilæum? ”.

Sporene til nutiden

Med den hollandske indvandring til Amager blev “hollænderbyen” i Store Magleby også oprettet. De hollandske grøntsagsdyrkere skabte et rodfæstet og slægtsbaseret samfund med stærke traditioner og en markant selvforståelse.

I dag er der stadigvæk spor af den gamle lokalidentitet. Det vidner navne som Dirch, Jan, Leise og Neel om, men “Københavns spisekammer” er Amager ikke længere. Så spørgsmålet er, hvad det egentlig er der fejres…

Amagers kulturhistorie

I løbet af foredraget belyser museumsleder Søren Mentz Amagers kulturhistorie fra den hollandske indvandring til modernitetens højhuse. Jubilæet blev også fejret i 1921, 1971, og 1996. De forskellige tilgange til mærkedagen vidner om hollænderkulturens gradvise afmatning.

Der serveres kaffe og kage under foredraget.

Søren Mentz er ph.d. i historie og museumsleder på Amagermuseet. Han har bl.a. skrevet “Portræt af et lokalsamfund” og ”Fra amagerdragt til røvgevir”, men har også redigeret museets jubilæumsbog “Amager 500 års hollænderhistorie”.

Seneste artikler

 

Fik du læst?