Gymnasieelever gør en forskel

På Ørestad Gymnasium uddanner de eleverne til at blive changemakere – personer der arbejder for at skabe positive forandringer, både lokalt og globalt. En flok elever er i den forbindelse blevet udnævnt til Røde Kors ambassadører.

Røde Kors ambassadør Chloe Friedl fra 2.g. (Foto: Kamma Hammer Bjørch.)

 

Af Trine Hvam Madsen

Ørestad Gymnasium har gennem changemaker-programmet tradition for, at eleverne, uddannes til at være handlekraftige og løse virkelighedens problemer. Changemaker-tanken viser sig både den daglige undervisning, og gennem skolens mange elevudvalg, hvor eleverne engagerer sig i at påvirke skolekulturen og dermed gør en forskel for deres kammerater.

En gruppe af skolens aktive changemakere er Røde Kors ambassadørerne Shilan, Heba, Chloe, Shevin, Lara og Beri, der går i 2. og 3. g. De sidste par uger har de arbejdet for at skabe opmærksomhed om gymnasieindsamlingen d. 3. oktober.

 Vi har luksus i Danmark

Gruppen af Røde Kors ambassadører mener, at det er vigtigt, at unge tager ansvar for at hjælpe andre. “Vi har  luksus her i Danmark, og det mindste vi kan gøre, er at bruge et par timer på at hjælpe nogen, der virkelig har brug for det,” siger Shilan. Hun meldte sig som Røde Kors ambassadør, fordi hun længe havde haft et ønske om at være frivillig hos Røde Kors, men følte hun manglede tid pga. skolearbejdet.

“Da jeg så annoncen om at blive Røde Kors ambassadør på gymnasiet, synes jeg det var en oplagt mulighed, for at gøre en forskel og også få andre elever fra skolen med på ideen,” fortæller Shilan.

 Besøg af generalsekretæren

Som optakt til landsindsamlingen fik Ørestad Gymnasium besøg af Anders Ladekarl, der er generalsekretær for Røde Kors. Han holdt et rørende oplæg for eleverne og viste fotos og filmklip fra bl.a. krigszoner og u-lande, hvor Røde Kors arbejder på at hjælpe de lokale.

Anders Ladekarl berettede bl.a. om krigens helte, Samira og Ahmed, der frivilligt arbejder som ambulanceførere for Røde Kors, i det krigshærgede Syrien. Og om kampen for at få corona-vacciner ud til fjerntliggende egne i fx Sydsudan, hvor der hverken findes kølerum til at holde vaccinerne kolde eller infrastruktur til at fragte vaccinerne ud til folk.

Et lille offer, der gør en stor forskel

Røde Kors ambassadøren, Chloe, tror at oplægget rørte noget hos eleverne. “Det var voldsomt at se, hvor mange mennesker, der lever under nogle helt forfærdelige forhold,” siger hun. Chloe har sammen med sine venner samlet ind for Røde Kors siden 7. klasse. Hun synes, det er rigtig hyggeligt, fordi hun både bruger tid sammen med vennerne og møder en masse søde mennesker på ruten.

Derfor opfordrer hun nu de øvrige elever på gymnasiet til at deltage i gymnasieindsamlingen. “Man tænker måske, hvad betyder én fra eller til? Men man kan jo samle sindssygt mange penge ind på de tre timer, og pengene rækker virkelig langt,” siger Chloe.“ Jeg møder mange, der tror det er hårdt, men tiden går rigtig hurtigt, og så har man jo også en chance for at lære nogle nye mennesker at kende fra gymnasiet.”

Kan vinde en festival

Ud over den personlige gevinst ved at gøre en forskel for andre, er der også præmier på spil ved indsamlingen. Hvis Ørestad Gymnasium tilmelder mere end 50 ruter d. 3. oktober, deltager de nemlig i lodtrækningen om at få en festival ud på gymnasiet med stjerner som Benny Jamz, Sandra Hussein og Yakuza. “Vi vil gerne have så mange tilmeldinger som muligt,” siger Chloe og Shilan, der sammen med resten af ambassadørerne planlægger konkurrencer, oplæg og en muffin-bod, for at få flere elever med til indsamlingen.

Man kan melde sig som gymnasieindsamler helt indtil indsamlingsdagen 3. oktober, så mon ikke Ørestads changemakere når deres mål?

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?