Her boede hørkræmmere og andet godtfolk

Brydes Alle har fået navn efter et lille hus, hvor man arbejdede med at bryde hør dvs. knække hørstængler, der blev brugt til tøj.

Brydes Alle – her blev der lavet hørstængler, der blev brugt til tøj. (Fotos: Finn Edvard)

 

Af Michael Engelbrecht

I meget gamle dage fandtes, der kun tøj af uld, men i 1700-begyndte bomuld at blive mere almindeligt efter opdagelsen af Amerika, hvor man begyndte at dyrke bomuld  – ved hjælp af sorte slaver. I dag er 40 pct. af alt tøj lavet af bomuld.

Men i Danmark fik vi først sent bomuld, og et af et af de få alternativer til uld tøj lavet af hør, og i området omkring det nuværende Sundholm blev der dyrket hør, som blev forarbejdet på stedet.

De murede ovne

Det var en omstændelig affære: Først skulle hørren ”rødnes” – altså rådne. Det er vigtigt at rødne hørren tilpas, så taverne med lethed kan frigøres fra skæverne. Det kunne ske i vand – eller ved såkaldrt dugrødning. Det foregik på en græsmark i læ for vinden. Her skulle de ligge op til to måneder, afhængig af hvor meget dug og regn,

Dernæst skulle hørren tørres, og den skulle være knastør, ellers duede den ikke. Det foregik i en hørovn eller en tørregrav. Der var tale om store murede ovne, som var placeret langt væk fra landsbyen pga. brandfare, da alle gårde jo dengang var stråtækte. Man kunne også lave en ovn ved at grave et stort hul i jorden – en tørregrav – med var et bålsted i bunden og en rist foroven.

Brydes Allé – i dag

Når hørren var tør, blev den brudt. Man brugte en bryde. Det var et stort redskab med savtakkede over og underdel, så hørstænglerne blev knust eller brudt i mindre stykker. Herefter blev hørren bundet i små knipper og sat et tørt sted.

Brydningen var et krævende arbejde og blev tit gjort i fællesskab mellem flere gårde, og amagerkanerne lod selvfølgelig ikke muligheden for et godt høstgilde gå til spilde, så efter det store arbejde blev, der festet igennem med et brydegilde med rigeligt vådt og tørt og selvfølgelig en dans.

Dyre mærker i hør

Det fremstilles stadig en del klæde af hør. Mange modebutikker fører dyre mærker af det ofte meget krøllevillige tøj. Men tidligere var hør enerådende som sengetøj. ”Linned” er faktisk et andet ord for hør. Linolie er også presset af hør, ligesom ole fra plantens frø bruges som afføringsmiddel.

Til slut en bonusinformation: Da man åbnede Tutankamons grav fandt man en del hørlinned blandt faraoens udstyr.

 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?