Amagerkatten kom på plads

Forleden kunne borgmester Allan S. Andersen og Kastrupgårdsamlingen indvie kunstprojektet “Amagerkatten” foran flere hundrede gæster.

Amagerkatten – gammel fastelavnstradition, der blev medbragt af de hollandske bønder.

Det var en glad borgmester Allan S. Andersen, der forleden kunne indvie kunstprojektet “Amagerkatten”.

Der var workshops, musikalske indslag fra lærerne på Tårnby Musikskole, taler og leg, da Kastrupgårdsamlingens nye tilløbsstykke, kunstværket “Amagerkatte” forleden blev indviet.

Flere hundrede mennesker, både børn og voksne, kom for at se Amagerkatten.

Mørbankede katte

Amagerkatten er lavet af kunstner Camilla Thorup, som har digtet videre på den fastelavnstradition, som de hollandske bønder tog med sig, da de i 1500-tallet kom til Amager.

Dengang var der levende katte i tønden, og det hed sig, at de skulle bankes møre, når de var kommet ud. Amagerkatten er ifølge Camilla Thorups version den eneste kat, der undslap kølleslagene.

Pilen peger videre

Ved indvielsen fortalte borgmester Allan S. Andersen:

”Visionen med projektet har været at skabe en række kunstværker, der inviterer til leg, refleksion og interaktion på Kastrupgårdsamlingens udearealer. Intentionen med værkerne er at styrke museets udvikling hen imod at blive et endnu mere levende museum, der tilgodeser museumsgæster i alle aldre.”

“Jeg synes, det er herligt, at vi med Camilla Thorups værk lever op til visionen og bidrager til muligheden for oplevelse, leg og aktivitet i det offentlige rum. Samtidig med at pilen peger videre ind på museet. ”

Leg og eftertanke

Camilla Thorup holdt også selv en tale, hvor hun blandt andet sagde:

“Efter at have arbejdet på projektet her i de sidst otte måneder er 12 mus, 29 kampesten og Amagerkatten nu landet trygt og tungt her på Kastrupgårdsamlingen. Mit ønske er, at børn og voksne kan mødes her i fællesskab med hinanden og med skulpturerne og vil føle sig inviteret til leg og måske til eftertanke.”

Jorden er giftig

Amagerkatten står på en græshøj, som der kan løbes og leges på. Det er også muligt at hoppe igennem kattens to kroppe og dens ene hale. Med et særligt skattekort i hånden er det muligt at gå på jagt efter 12 bronzemus, der gemmer sig både ude og inde. Til det fine runde rum bag museet, som er omkranset af en rund bøgehæk, har Camilla Thorup udviklet et alternativt læringssted med 29 store sten. Her kan alle sidde og spise eller blive undervist. Stencirklen fungerer også som en ”jorden er giftig ”bane, hvor det er muligt at hoppe fra sten til sten.

Kælen og mild

Selve katten, der er to meter høj, har to kroppe, som er et symbol på, at katten har to væsener. Førhen var den forbundet med det onde, med heksekraft og magi, men var samtidig også musefangere og som menneskets kæledyr. Den dobbelte krop viser de to sider katten har. Amagerkatten har de samme karaktertræk som den kælne og milde tamme kat, men viser samtidig også den utæmmet hed og egenrådighed, der kendetegner vildkatten.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?