Umulige og alt for høje boligpriser på Amager

DEBAT: Skyhøje boligpriser skubber til en velfærdskrise i storbyerne, skriver MF Halime Oguz fra SF:

Boligpriserne i København og på Amager er al for høje, skriver Halime Oguz fra SF. (Foto: Finn Edvard)

Af Halime Oguz, medl. af Folketinget for SF

I skrivende stund er det nær umuligt at købe en ejerlejlighed på Amager (indenfor Københavns Kommune) til mindre end 1,5 millioner. Over en millioner kroner – og det er for en et-værelses lejlighed på 26 kvm. vel at mærke. Skal der være flere værelser til familien, skal man have den helt store tegnebog frem.

Prisers himmelflugt

Boligprisernes himmelflugt gavner de københavnere, der har nået at købe ejerbolig i tide. Nogle tjener i disse år mere på deres bolig, end de gør ved at gå på arbejde. Vi har gang i en boligfest, der vækker mindelser om årene inden finanskrisen.

Men resten af københavnerne – førstegangskøberne uden eksorbitante lønninger; de enlige mødre; alle dem, som ikke har forældre med økonomi til et forældrekøb – er ikke inviteret med til festen. For dem, er de stigende boligpriser en reel stopklods for drømmen om et liv i vores hovedstad.

Og boligpriserne spænder ikke bare ben for de enkelte borgere – men for hele byens sammenhængskraft.

Halime Oguz, SF

 

For hver eneste gang, en nyuddannet pædagog ikke kan få en lejlighed i København og er nødt til at flytte ud af byen, mister vi en pædagog, der kunne have arbejdet i vores børnehaver og vuggestuer. Hver gang, en jordemoder må flytte ud af hovedstaden, er der en jordemoder mindre til at få vagtplanerne på fødegangene til at gå op. Og hver gang, en SOSU-hjælper indser, at hun aldrig får råd til et hus i HT-området, bliver manglen på hænder i vores ældrepleje større.

Ikke ordentligt bemandet

Som konsekvens betyder dette blandt andet, at kun tre ud af over 30 børneinstitutioner på Amager (2300) har ansat mindst 2/3 professionelle pædagoger. Det vil sige at over 90 pct. af amagerkanske børneinstitutioner ikke er ordentligt bemandet efter Københavns Kommunes standarder.

Det kan vores velfærd ikke tåle. Allerede i dag mangler vi medarbejdere i skoler, børnehaver og vuggestuer, på plejehjem, sygehuse og fødegange – og vi har kun set begyndelsen.

Frem mod 2040 bliver vi markant flere ældre og flere børn i Danmark. Flere får brug for vores velfærdssamfund – også i byerne.

Flere kræfter

Vi får brug for alle kræfter, og derfor er vi nødt til at udvikle København i en retning, hvor der er plads til alle. Derfor mener vi i SF, for det første, at Københavns Kommune skal opfordre tilflytning af velfærdsfaglige arbejdere til områder med mangel på disse, ved at anvise de velfærdsfaglige til boliger i de givne områder og give disse prioritet i boligkøen for området. Dette er ikke blot en nødvendighed for at almindelige borgere med almindelig løn kan blive boende; men også nødvendigt for at Københavns sammenhængskraft ikke går i stå.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?