Kunst kaster lys over europæiske rettigheder

Nyt Europa arrangerer kunstudstillingen “Art of Fundamental Rights” i Byens Plantetorv på Refshalevej

 

Fredag 19. november lancerer Nyt Europa kunstudstillingen “Art of Fundamental Rights”. Den foregår i Byens Plantetorv på Refshalevej 167. Udstillingen er en kunstnerisk og intellektuel oplevelse, som sætter fokus på vores grundlæggende rettigheder i EU. Rettigheder, som arrangørerne hævder i disse år indsnævres flere steder i det europæiske fællesskab. Udstillingen byder på mange forskellige udtryk og favner et bredt spektrum af billedkunstens metoder.

Syv kunstnere

Nyt Europa har bedt syv europæiske kunstnere, nogen spirende og andre etablerede, om at fortolke “EU’s charter om grundlæggende rettigheder”, som indbefatter værdighed, frihed, ligestilling, solidaritet, borger- rettigheder og retfærdighed. Heriblandt har “Danmarks Bedste Portrætmaler 2019”, Benjamin Abana, skabt en fortolkning af frihed.

Kunstnerne har fået fuldstændig frie hænder, og de er gået til opgaven med vidt forskellige materialer og udtryksformer. Det har ført til syv personlige, forskelligartede, bemærkelsesværdige og udtryksmættede kunstværker, som kan opleves i Byens Plantetorvs gamle maskinværksted i Refshaleøens industrielle betonrammer fra 19. til og med 21. november.

Tænketank

Hvorfor er det så vigtigt, at vi kaster lys over europæiske rettigheder lige nu?

Ifølge tænketanken Freedom House sker der lige nu et angreb på vores demokratiske institutioner og principper i EU. Særligt i Polen og Ungarn træder regeringen på befolkningens grundlæggende rettigheder, hvilket blandt andet undergraver protestbevægelser, aktivisme og kunstnerisk frihed. På den måde begrænser den slags totalitære processer den nødvendige politiske modreaktion fra befolkningen, som positiv demokratisk forandring er betinget af.

Inspirere tilskuerne

Det er en af de problematikker som udstillingen vil udfolde med kunsten som middel. De enkelte værker vil inspirere tilskueren til at forholde sig til sine egne rettigheder og selv viderefortolke værkets bestemte rettighed i en personlig kontekst. En af kunstnerne pointerede under processen: “Art can draw attention, awaken positive feelings in people and show them that another reality is possible”.

Kunstnerne er: Abdalla Al Omari, Karolin Schwab, Raquel Pedro, Karen Land Hansen, Kristine Hellesøe, Benjamin Abana og Peter Zelei.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?