Jul på Amagermuseet

Lørdag og søndag 20. og 21. november og lørdag og søndag 27. og 28. november er der julemarked på Amagermuseet på Hovedgaden. Der er også juleudstilling fra 20. november frem til 19. december. Det er et besøg, der er præget af nostalgi og lækkerier, så gæsterne kommer i julestemning.

Så jules der på Amagermuseet.

 

Af Lene Dam Jørgensen

På Amagermuseet på Hovedgaden 4 er der lørdag og søndag 20. og 21. november og lørdag og søndag 27. og 28. november julemarked. Nordgård er fyldt med mange julevarer, hvor der er noget for enhver smag. Der kan købes julevarer, nisser, brugskunst, hjemmelavet marmelade og honning.

Det er også muligt at få dekorereret sit helt eget honninghjerte med ens navn på. I køkkenet bages der hjemmelavede æbleskiver som på oldemors tid. Det koster 50 kroner at komme indenfor.

Juleudstilling

I den gamle museumsgård er der fyldt med historisk julenosstalegi. Stuerne er pyntet op efter alle kunstens regler. Der er de gamle juleskikke, som mange måske kan huske fra de børn, men alle gæsterne kan også se de gamle juleskikke, som er forsvundet i takt med at nye skikke er kommet til.

I Dragørstuen er der et tema, og det handler om Kai Lippmann, der var en af Amagermuseets første ildsjæle. Han sad i museets bestyrelse og cyklede, når han havde fri rundt til gårdene, hvor han samlede ting ind til museet. Selve udstillingen forestiller et bestyrelsesmøde ved juletid, hvor bestyrelsesmedlemmerne udvælger de juleting, som de besøgende skulle kunne ses på juleudstillingen på Amagermuseet i 1920’erne.

Hollandsk tradition

I Tømmerupstuen kan besøgene se jul på Amagertorv i København i 1500-tallet, hvor Christian 2. og hans dronning Elisabeth var inviteret på julebesøg. Det var 6. december, der er en helt særlig dag i Holland. Det er Sankt Nicolaus aften, men for hollænderne er der en hel speciel tradition knyttet til den dag.

I malerisalen er der lidt om juletræets historie. Det er for eksempel det første juletræ i København og det første juletræ på Amager, som Julius Exners maleri “En hjemmedåb” viser.

Juletræet er pyntet

I Dirch Jansen stuen er rejsen gået helt tilbage til 1860’erne, hvor Dirch Jansen var barn og fortæller om sin far, der kom hjem fra torvet i København med et juletræ. Familien pyntede selv juletræet med julepynt, som de selv have lavet og med spiselige lækkerier som pølser og småkager. På bordet ses gåsestegen, der også var julepyntet og havde med gran, flag og manchetter på – lige til at blive spist juleaften af familien.

 Luciaoptog og nisserne

I pigekammeret lytter gårdens døtre med stor interesse til de svenske juletraditioner, som den svenske tjenestepige har fortalt dem om. I Sverige bliver Lucia fejret i stor stil og det fik døtrene til at gøre klar til et luciaoptog og også servere luciabrød og kaffe til.

I gårdens storstue findes bager Ibsen fra Dragør, der er kommet i julens anledning. Han har mange lækkerier med og lækre julekager. Nisserne kan også ses, for de er nemlig kommet for at hjælpe ham. I hjørnet står julebukken og skuler. Han var en del af en juleleg, men var egentlig et symbol på fanden selv.

Gløgg og æbleskiver

I caféen serveres der lune hjemmelavede æbleskiver med varm gløgg.

Juleudstillingen er åben fra 20. november frem til 19. december fra onsdag til søndag kl. 12 til 16. Alle over 15 år skal fremvise et gyldig coronapas.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?