I julen og Tordenskjolds fodspor

Nu begynder julens arrangementer i Filips Kirke på Kastrupvej. Historiker og journalist Henning Frandsen fortæller om julens historie. Og sognepræst Esper Silkjær fortæller om sin rejse i Tordenskjolds fodspor.

Henning Frandsen – fortæller om julens historie

 

Af Lene Dam Jørgensen

Tirsdag 23. november kl. 13 begynder julens arrangementer i Filips Kirke på Kastrupvej 57. Her kommer historiker og journalist Henning Frandsen og fortæller om julens historie. Han fortæller om de traditioner, der er forbundet med jul, og det er faktisk er en blanding af den nye familiejul og den hedenske jul.

Deltagerne får bred indsigt i julen gennem tiderne og i dag. Henning Frandsen når hele vejen omkring julen, hvor han også fortæller om julestuer og julelege i 1700-tallet og 1800-tallet og ikke mindst den overtro, som prægede julen i 1800-tallet. Henning Frandsen fortæller om juletræet, julemanden fra USA, nissen, der blev til julenisse, som så igen blev til julemanden.

Den skønne juletid

Deltagerne hører om julebagværk, Lucia, gløgg og halmdyr fra Sverige. På programmet er også fortællinger om julekort, julebryg, julemærket, adventskransen salmerne og sangene og ikke mindst julekalenderen. Der serveres kaffe og te og brød.

Der er ingen tilmelding, og det er gratis at deltage.

Mange jern i ilden

Henning Frandsen er foredragsholder, journalist og historiker og holder foredrag over hele landet. Sideløbende med hans foredragsvirksomhed arbejder han som journalist hos Folkebladet i Aarup på Fyn. Han var igennem 18 år fuldtidsjournalist hos Jysk Fynske Medier og har også i mange år været mad- og litteraturanmelder for Fyens Stiftstidende.

En rejse med Tordenskjold

Torsdag 25. november kl. 19 fortæller sognepræst Esper Silkjær ved et billedforedrag om søhelten Tordenskjold. Han stiller skarpt på, hvem en af Danmarkshistoriens mest markante skikkelser, som har sit portræt på tændstikæskerne, egentlig var.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Esper Silkjær – fortæller om Tordenskjold

I sommeren 2010 rejste sognepræst Esper Silkjær fra Oslo til det svenske Bohuslen nord for Göteborg, hvor Tordenskjold gjorde livet surt for svenskerne. Tordenskjold færdedes hjemmevandt blandt øer, klipper og skær i det norske Bohus, hvor han i det svenske Dynekilden og Marstrand vandt nogle af sine største sejre.

Esper Silkjær rejste også til Oscarsborg fæstningen i Oslofjorden, der blev berømt for sit forsvar af indsejlingen til Oslo, da tyskerne angreb Norge den 9. april 1940.

Esper Silkjær favner bredt

Esper Silkjær var igennem flere år sognepræst på øen Sejerø i Kattegat. Han blev senere generalsekretær i Indenlands Sømandsmission og sognepræst ved Eliaskirken på Vesterbro. Han har siden 2002 været sognepræst i Glostrup og beredskabspræst i folkekirkens katastrofeberedskab. I 2017 blev han valgt ind i Præsteforeningens hovedbestyrelse, hvor han er valgt til hovedkasserer.

 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?