Solveigs juleaften – ved børnetelefonen…

BørneTelefonen hos Børns Vilkår holder åbent juleaften og her kan børn ringe ind. Solveig Jessen fra Dragør er rådgivningsansvarlig og supervisor hos Børns Vilkår. Hun fortæller om juleaften på Børns Vilkår BørneTelefon.

Solveig Jessen, Dragør – arbejder for Børns Vilkår.

 

Af Lene Dam Jørgensen

Solveig Jessen fra Dragør er rådgivningsansvarlig og supervisor hos Børns Vilkår, hvor hun har været ansat siden 2008. Hun arbejder på BørneTelefonen, der er børnenes telefon – også juleaften –  og hun havde sin allerførste vagt som rådgivningsansvarlig juleaften 2015. Hun snakkede med børn, der ringede ind. Der var tre til fire frivillige på vagt denne juleaften i Børns Vilkår i Trekronergade i Valby – udover Solveig.

Børn ringede ind

På BørneTelefonen var de spændte på, om der ville være helt stille juleaften, men det blev der ikke. Der var ganske vist ikke kø, men der var et pænt flow. De tre til fire, der var på arbejde, fik løbende samtaler hele aftenen. Det var meget relevante samtaler, der handlede om, at det var svært for nogle børn juleaften.

Juleaften er der en særlig julemenu og lidt godter og knas, som de vagthavende kan spise, når de ikke skal snakke i telefon med de børn, der ringer ind. Der reflekteres i løbet af aftenen sammen om de samtaler, der er, men de har det også hyggeligt sammen.  Det er også et godt sted for frivillige, der måske ellers vil sidde alene juleaften.

En rørende oplevelse

I 2015, da Solveig var på vagt selve juleaften, var hendes egne voksne børn hos deres svigerforældre, og manden kunne tage sin søster, så hun følte, at hun med god samvittighed kunne være inde på BørneTelefonen og hjælpe med at holde den åben frem til den lukker kl. 23, hvor de lukkede dengang. I dag har den døgnåbent. Den juleaften var en stor og meget rørende oplevelse for hende.

For Solveig gav det ro at være i rådgivningen netop juleaften. Hun oplevede, at de børn som hun snakkede med, var meget taknemmelige for den trøst og omsorg, som de fik fra hende.

Julen skaber konflikter

Der var nogle børn og unge med anden etnisk baggrund, der ringede ind. De var lidt trætte af at deres kammerater med dansk baggrund skulle holde en juleaften, hvor de fik gaver, og de skulle selv have en kedelig aften. Solveig kan dog huske en ganske bestemt samtale som gjorde et helt særligt indtryk på hende.

Forældrene drak

”Det var en teenagepige, som var hjemme med sin mor og far, og hun havde to meget små søskende – altså helt små børn, og faren og moren gjorde sig umage for, at det skulle være en hyggelig aften, men hun havde på fornemmelsen, at det her godt kunne gå galt, fordi hendes forældre havde et højt konfliktniveau. Om de var alkoholikere ved jeg ikke, men i hvert fald drak de ret meget sådan en aften. Det havde hun forudset.

Slåskamp juleaften

Solveig fortsætter ”Hun ringede efter kl. 21 tror jeg det var og fortalte, at de havde startet med at hygge sig rigtig meget om eftermiddagen, og det havde været ok, men efterhånden som maden skulle laves og der blev drukket noget rødvin, så opstod der jo konflikt mellem mor papfar, og det var ikke første gang, at det var sket og så eskalerede det bare, så mor og far kom op og skændes og hun måtte tage sig af de to meget små søskende, og hun tog dem med ind på værelset for ligesom at beskytte dem, mens hun kunne høre, hvordan det gik for sig derude.

Det endte med, at mor og far kom op og slås, og papfar skred derfra, og moren lå på sofaen og var ret beruset og faldt i søvn. Så måtte denne her unge pige putte sine små søskende og sørge for, at de fik noget at spise forinden selvfølgelig.

“Tak for snakken…”

Så var det der, at hun ringede til BørneTelefonen og var frygtelig ked af det og træt. Vi fik bare sådan en god snak, og det var nærmest, som om jeg puttede hende i sengen, hvor hun sluttede af med at sige: ”Tak for snakken, det var godt at have en at snakke med”.

Jeg gav hende rigtig meget ros og sagde, at BørneTelefonen faktisk godt kunne hjælpe hende, og at hun kunne få en bisidder. Det var jo ikke bare en gang, at det var sket. Men at det også skete en juleaften, så vågner man op og tænker: ”Hold da op, er der virkelig børn, der skal tage et så stort ansvar på sig, så på den måde var det meget rørende”, fortæller Solveig.

Hun fortæller, at på overordnet plan har der været mange bisiddersager med børn fra Amager, som har haft en professionel bisidder fra Børns Vilkår. Der er mange frivillige rådgivere fra Amager og adskillige fra Dragør hos Børns Vilkår. Der har også været bisiddersager i Dragør, men det er overvejende i Tårnby og København S. at sagerne har fundet sted.

Den svære jul

Som Solveig selv siger: ”Jeg tror, vi alle har et billede af, at juleaften er en aften, hvor der er fred og ro og masser af hygge i de små hjem, men sådan er det desværre ikke alle steder. I nogle hjem øges konfliktniveauet efterhånden som de voksne indtager alkohol …… og det var der flere eksempler på denne juleaften. Ligeledes kan ensomheden føles endnu sværere, hvis kontakten med ens familie er svær. Det er også svært, når man som ung får at vide, at man ikke skal komme hjem fra opholdsstedet, for mor tager til sin nye kæreste og holder jul.”

Frivillige søges

Børns Vilkår søger til telefonen frivillige rådgivere, så hvis der sidder nogle derude med en børnefaglig baggrund eventuelt på Amager – det vil sige en uddannelse inden for det børnefaglige felt eller er i gang med at uddanne sig til pædagog eller lærer, så er de velkomne til at gå ind på Børns Vilkårs hjemmeside og udfylde en ansøgningsformular.

Solveig er oprindelig leder på et fritidshjem og fritidsklub på Amager og har været det i 25 år. Siden 2008 har hun arbejdet hos Børns Vilkår og har sine vagter som rådgivningsansvarlig og supervisor, men er også ansvarlig for at uddanne og rekruttere frivillige.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?