Et lille mesterværk om Sundby Kirke

ANMELDELSE: Tidligere provst ved Amagerbro provsti og sognepræst i Sundby Kirke Leo Kamstrup-Olesen har skrevet bogen Sundby Kirke i 150 år, der er spændende læsning for historisk interesserede og for alle, der er interesserede i Sundby Kirke.

Fhv. provst Leo Kamstrup-Olesen sammen med fhv. biskop Erik Norman Svendsen ved bogens udgivelse. (Foto: Lene Dam Jørgensen)

 

Af Lene Dam Jørgensen

Den forhenværende sognepræst ved Sundby Kirke og provst ved Amagerbro provsti Leo Kamstrup-Olesen har skrevet en bog, der vil interessere alle kirkegængere på Amager og omegn. Bogen er et lille mesterværk i kirkehistorie og følger kirken fra begyndelsen op til i dag.

Leo Kamstrup-Olesen fortæller blandt meget andet historien om Sundby Kirke set indefra og om de historiske personligheder, herunder præsterne igennem 150 år. Kirkens historie fortælles på en meget levende og letforståelig måde med flotte billeder for at illustrere historien bag.

Nye kirker kom til

I bogen er Leo Kamstrup-Olsen meget detaljeret i sin beskrivelse af Sundby Kirke historisk set. Læseren ser kirken indefra og hører om alt. Han fortæller, at Sundby Sogn i 1929 var blevet så stort, at det var nødvendigt at dele sognet op, så det kom til at bestå af Nathanaels Sogn, Filips Sogn, Højdevangs Sogn og Tårnby Sogn, hvilket er smukt illustreret i bogen.

Sundby Kirkes mange præster

Hvad der gør bogen særlig interessant at læse er Leo Kamstrup-Olesens egen historie. 24 år som sognepræst i Sundby Kirke og allerede fire år ordineret som provst i Amagerbro Provsti. Det kan kun imponere og også, at han endda nåede at være provst i provstiet i 20 år.

(Fortsættes under billedet)

Bogen om Sundby Kirke

Leo Kamstrup-Olesen fortæller på en spændende måde om de mange præster og deres store arbejde, men også om de mange præster og deres indbyrdes problemer med hinanden. Sørgeligt nok kan det teologiske syn på præstearbejdet let ende med at blive personligt som han selv konstaterer.

Menighedsrådene

Et andet interessant kapitel er menighedsrådenes oprettelse, men læseren kan desværre også læse om politiske fløje i menighedsrådet og om magtkampe mellem præster og menighedsråd. Der er dog også sket positive og tiltag som da Sundby Kirke gerne være med til at oprette Mødested Amager.

En kirke for alle

Læseren får indtryk af Sundby Kirke er en kirke, der har og har haft stort fokus på det sociale arbejde. Leo Kamstrup-Olesen nævner da også selv, at kirken har været førende, når det gjaldt en indsats for udsatte børn og ældre. Under menighedsplejen blev Plejehjemmet Ødselsgården Sundbyvester menighedsbørnehave og Sundby menighedsbørnehave og også et fritidshjem opført. Sidenhen blev der oprettet en genbrugsbutik i samarbejde med Nathanaels Kirke.

Drys ind for ensomme fik bevilget et fast økonomisk beløb. Der kom julehjælp, hjælp til konfirmander og mennesker i akut økonomisk nød.

Det kirkelige arbejde og sociale arbejde i kirke spændte sig bredt med søndagsskole, basar, ældremøder, og heller ikke det folkekirkelige arbejde i Asien blev glemt gennem Santalkredsen.

En kirke i tiden

I årenes løb er rækken af aktiviteter blevet udvidet og Sundby Kirke tilpasser sig tidens behov. Der er aktiviteter for alle aldre såsom ulvetimen og salmesang for de små, konfirmandevents, Natkirken, ældremøder, koncerter og der har også været holdt juleaften for dem der er alene.

Leo Kamstrup har skrevet en spændende og informativ bog om Sundby Kirke og efterlader læseren med det indtryk, at Sundby Kirke er en kirke med mange år på bagen med sine 150 år, men samtidig en kirke som forstår at leve i nutiden. Bogen kan købes på Sundby Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside.

“Sundby Kirke gennem 150 år”
Leo Kamstrup-Olesen
Sundby Lokalhistoriske Arkiv
412 s. / Kr. 299,-

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Midsommerfest på Christianshavn

Christianshavns Beboerhus inviterer til midsommer-gadefest i Dronningensgade med musik, mad og gode vibrationer.   Så er der midsommerfest på Christianshavn. Temaet for Midsommerfesten er “fred” –

Læs mere »