Vi bruger mere tid i haven

Coronaen fik rekordmange danskere på havearbejde. Det gjaldt også Trine Munkemose fra Amager, der blev mere optaget af sin have, og det er hun stadig. Hun tilmeldte sig Danmarks største haveshow   – Cph Garden – sidste år som mange andre danskere, og det har hun også gjort i år.

Coronaen sendte flere dansker på arbejde i haven…

 

Af Lene Dam Jørgensen

Coronaen har de seneste år fået rekordmange danskere ud i deres haver, herunder Trine Munkemose fra Amager. Hun er en af de mange haveejere, der fik meget mere tid til haven under corona. Hun meldte sig til Haveselskabets skærehaveskole sidste år og er også med i år. Hun har derudover købt billet til Danmarks største haveshow – også kaldet Cph Garden –  for at opleve alt det nye, der sker i haveverdenen.

”På sidste Cph Garden var der et nyt spændende vandingssystem, som jeg desværre ikke fik gjort noget ved. Nu er jeg nysgerrig efter at se, om det er der igen. Ikke fordi jeg så går hjem og bygger hele haven om, men måske kan jeg lære af det og se muligheder for min egen have i det. Jeg får meget mere ud af at gå rundt og røre og dufte og føle, end ved at sidde hjemme bag skærmen og søge efter en særlig løsning”, siger Trine Munkemose.

Mange ideer

Trine Munkemose har en siveslange i haven, som hun overvejer at få en timer på, så den vander mere jævnt og vandbesparende – og når haven har brug for det i stedet for at vente på, at hun har tid til at vande. Hun har masser af andre projekter i gang i sin have, som hun har haft i seks år.

” Corona lærte mig at geare ned og tage mig tid til at nyde. Jeg har et drivhus, som jeg ikke altid dyrker noget i, men mest bruger til at sidde og nyde haven. Jeg prøver en masse af og ser, hvad der virker. Det er også derfor, jeg kastede mig over at dyrke skærehave, og den kommer jeg helt sikkert til at fortsætte med, for den kan jeg sagtens passe, når jeg kommer hjem fra arbejde om aftenen. Jeg elsker at være i haven og passe blomsterne og hive i lidt ukrudt. Ikke fordi det hele skal stå knivskarpt, men det er bare beroligende at være derude. ”, siger Trine Munkemose.

Glæde af haven

Trine Munkemose er absolut ikke alene med den følelse. ” I det første forår med corona søgte mange ud i haven og fandt glæde i at få jord under neglene. De opdagede, at haven slet ikke er farlig eller svær – at alt ikke behøver at være “rigtigt” eller se ud på en bestemt måde derude, og de fandt en ro ved at være i haven. Her to år efter kan vi se, at interessen i den grad holder ved, siger Bente Yde Enert, der er kommunikationschef i Haveselskabet.

 Opleve nye tendenser

Mange af de nye løsninger og det haveliv, som trækker i danskerne, kan opleves, når Haveselskabet til sommer afholder Cph Garden. På haveshowet kan der opleves de nyeste tendenser, men interesserede kan også lære, hvordan de kan komme i dybden med alle nicher af havelivet fra roser over køkkenhave til biodiversitet, smukke showhaver og et stort foredragsprogram.

” I år inviterer vi for tredje gang til Cph Garden, og med den voksende interesse for havelivet og den rivende udvikling, der er i branchen og rundt om i de danske haver, er det kun blevet endnu mere relevant at samle dygtige fagfolk fra ind- og udland så vi sammen kan dele og få nye ideer til, hvordan vi kan indrette os i haven. For det er helt tydeligt, at der er en enorm eventyrlyst og iver efter at prøve nyt af i haven i disse år. ”, siger Bente Yde Enert.

Flere i haven

Gardena, der i mere end 60 år, har produceret redskaber til haveejere over hele verden har under corona haft to rekordår. Virksomheden oplever også, at antallet af haveejere, der bruger tiden i haven er stigende, og det er også nye generationer. Der er heller ikke i år noget der tyder på, at på, at haveejerne sætter farten ned i år.

” Selv om samfundet er åbent igen, holder interessen for haven ved, men vores tid er mere knap, og det får efterspørgslen på “smarte” haveløsninger som robotplæneklippere og digitale vandingsløsninger til at stige. Mange har fået øjnene op for haven under corona, men corona har også fået mange til at se haven med nye øjne” siger Nick Rasmussen, der er marketing Manager i Gardena.

Nyde haven

Nick Rasmussen fortæller også, at danskerne gerne vil bruge haven til at slappe af i, men at der også skal være tid til at nyde blomster og planter. Derfor ser virksomheden en stigende efterspørgsel på smarte løsninger til pligtopgaver og tidskrævende arbejde.

Ifølge Nick Rasmussen vil danskerne gerne arbejde på en intelligent måde med haven, men også tage hensyn til miljø og biodiversitet.

Cph Garden arrangeres af Haveselskabet og præsenteres i samarbejde med Gardena. Det foregår fra 30. juni til 3. juli i Ballerup, og programmet indeholder mere end 100 forskellige foredrag, otte showhaver, der er skabt af førende havedesignere, men der er også forskellige haveoplevelser og stande.

Seneste artikler

 

Fik du læst?