Nu skal vi ha’ kål på kålen…

Jens Breinholt Schou fortæller tirsdag 10. maj på Biblioteket i Hollænderhallen gode skrøner om amar’grønt.

Jens Breinholt Schou – han får kål på kålen…

 

Af Lene Dam Jørgensen

Jens Breinholt Schou fortæller tirsdag 10. maj kl. 19 på Biblioteket i Hollænderhallen på Halvejen 3 om hollændernes grønsager, om amagerbruget og om amagerkansk hvidkål til Rusland og USA. Om skrøner  – og hvad der er fakta.

Det kommer især til at dreje sig om tre store fortællinger i amagerkansk historie gennem de sidste 500 år  – og er hans udgave af historierne.

Amagerkansk historie

Først er der historien om at hollænderne, der blev inviteret for 500 år siden for at levere grønsager til det kongelige hof. Det er en historie som de fleste kender – men nok en skrøne, når det kommer til stykket.

Der er også fortællingen om amagerbruget. Den er der derimod ikke ret mange, der kender til. Der er også fortællingen om Amager-hvidkål  – og den kender også meget få til.

Det er ikke muligt at forstå Amagerbøndernes historie uden hjælp fra madhistorie, landbrugshistorie og industrihistorie, Københavns historie, og så lidt klimahistorie.

Servering

Der serveres kåldolmere for deltagerne. Det er nødvendigt at tilmelde sig til aftenen, og det koster 30 kroner. Tilmelding skal ske på Dragør kommunebibliotekers hjemmeside.

Jens Breinholt Schou har skrevet bøger om pølsemagere i Danmark og om nordisk charcuteri. Skrevet artikler om historisk mad. Han har desuden holdt pop up restaurant i Havnepakhuset i Dragør Havn sammen med resten af Salte- og røgelauget ved Amagermuseet.

Seneste artikler

 

Fik du læst?