Unge filmtalenter hyldet på Asta-filmfestival

Det er ikke alle der ved det, men i Ørestad holdes der hvert år en helt unik filmfestival tilegnet unge filmskabere. Ørestad Gymnasium har nemlig en lang og stolt tradition for at holde Asta-filmfestival, hvor de hvert år hædrer de bedste medieproduktioner, som eleverne har skabt gennem året.

Vinderne af prisen for bedste film: Ida Koed Hutters, Selma Dige van den Bosch, Andrea Skovbo Heckmann, Laura Lange Nilausen og Mette Juel Lundbøl.

 

Af Trine Hvam Madsen

Stemningen er summende og spændt til bristepunktet i foyeren til Nordisk Films biograf i Fields, hvor første del af “Asta Filmfestival” finder sted.

Aftenens tema er James Bond, og unge mennesker i suits og smukke kjoler bevidner, at de klassiske spionfilm stadig er ikoniske. De nominerede elever venter spændte på, at de og publikum bliver lukket ind i mørket i den store biografsal, hvor deres film for første gang, skal vises på det store lærred.

12 film, skabt af Ørestad Gymnasiums mediefagselever, er nominerede og kommer måske til at løbe med den eftertragtede Asta-statuette. Særligt 3.g’erne har noget på spil, da deres nominerede film også er deres eksamensfilm.

En romantisk film

På den røde løber venter en gruppe elever, der er nomineret for fiktionsfilmen “Perfect Man”. Gruppen består af Therese Flint, Oliver Kasimir Jørgensen og Freja Liebach, og de er meget spændte på at se de andre elevers produktioner.

“Vi har ikke set de andres film endnu, så vi er meget spændte på niveauet,” siger Therese. Gruppen håber på at vinde i kategorien “bedste billede”. “Vi har gjort rigtig meget ud af farverne på billederne, fordi vi har lavet en romantisk film. Derfor har vi skruet helt op for pangfarverne,” fortæller Oliver, der også i fritiden arbejder med at lave reklamefilm.

Stærke i teorien

“Vi har udviklet os rigtig meget igennem de tre år, hvor vi har haft mediefag,” siger Freja. “Vi kommer jo fra ikke at kunne noget mediefagligt overhovedet til lige pludselig at kunne producere en hel film. Og så er vi samtidig blevet meget stærke teoretisk,” supplerer Therese.

Ind i mørket

Mørket kalder, og alle strømmer ind i den store sal, hvor to veloplagte elev-værter guider publikum gennem aftenens forevisning. De 12 nominerede film, hvoraf tre er fakta-produktioner, er meget forskellige, både i forhold til genre, stil og længde.

Men fælles for alle er, at man som publikum tydeligt fornemmer, at der er blevet brugt mange timer på at filme og klippe, og at der i meget høj grad er blevet kræset for detaljerne.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Værterne Pedro og Umamah.

I midten af salen sidder den professionelle jury, bestående af fagfolk, der har fået den svære opgave at bedømme filmene og vælger, hvem der skal vinde hver kategori. I år består juryen af bl.a. Andreas Bøggild Monies, der er instruktør, klipper og manuskriptforfatter samt skuespiller, stuntman og instruktør, Klaus Messerschmidt Juhler. 

Prisfest i guld og glimmer

Efter visningerne foregår resten af aftenen på Ørestad Gymnasium, der i dagens anledning er pyntet op til fest. Balloner, guld og glimmer pryder den smukke bygning og et selfiecam projicerer elevernes selvportrætter op på en stor væg. Stemningen sættes af gymnasiets eget husorkester, der spiller klassiske bond-tracks.

Stemningen i top

Den ene af aftenens to værter, Pedro Oliveira Ramos, synes stemningen er i top. “Stemningen har været perfekt hele aftenen. Alle er glade, de er klar til at feste og høre hvem der løber med statuetterne lige om lidt,” siger han. “Jeg synes det er fantastisk, at skolen holder så mange arrangementer, som f.eks denne her festival. Det er med til at styrke fællesskabet på en rigtig god måde.” fortsætter Pedro. “Man møder rigtig mange nye mennesker, som man måske ikke ser i ens hverdag på gymnasiet, fordi vi ikke går i klasse eller på årgang sammen, så det er helt unikt.”

De har knoklet

Mediefagslærer, Mette Eggert Dahl Olander, er også glad for at deltage og bakke eleverne op. “Asta-filmfestival er jo et sted, hvor vi fejrer elevernes produktioner. Hele året har de knoklet for at lave de her flotte film og så kulminerer det i filmfestivalen, hvor vi udvælger de bedste for hver klasse. Og det er altid en super festlig aften,” fortæller hun.

“Vi vinder ikke…”

I VIP-loungen, der er et område, kun for de nominerede elever, sidder Lucas Blom Burchhardt sammen med sin gruppe. De er nomineret for gyserfilmen “Insomnium”, der virkelig fik publikum op ad stolene under filmvisningen med mange uventede chokeffekter.

Lucas er meget imponeret over, hvor stærkt et felt han og han gruppe er oppe imod. “Jeg synes feltet er virkelig stærkt i år, så jeg tror ikke på at vi vinder noget. Vi har selvfølgelig nogle stærke punkter, men vi er nok også ret selvkritiske, fordi vi har set vores film rigtig mange gange gennem redigeringsfasen” siger Lucas. “Men bare det at være her til et arrangement, der er så ekstraordinært, er jo fedt i sig selv,” fortsætter Lucas, der tidligere har vundet en Asta-pris for en film, han lavede i 1.g.

And the winner is…

Musikken forstummer og Ørestad Gymnasiums mediefagslærere takker på skift mediefagsklasserne for at være ukuelige, hårdarbejdende og dedikerede til at lave film. Spændingen udløses, da juryen kommer på scenen og uddeler de i alt 7 priser. Andreas Bøggild Monies roser alle filmene for det høje niveau, og påpeger for de uindviede, at det er rigtig svært og meget tidskrævende at få alt til at gå op i en højere enhed, når man laver film.

Klaus Messerschmidt Juhler stemmer i. “Jeg er selv filmskaber, og det er meget hårdere end man tror, fordi alt skal spille på et højere plan, så jeg er meget imponeret over jeres præstationer her i aften,” siger han, inden han uddeler prisen til bedste film.

Joh, de vandt…

Vinderfilmen bliver fiktionsdramaet “Skyld”, der handler om en ung mand, som mister sin søster i et færdselsuheld, hvor han selv sidder bag rattet. Klaus Messerschmidt Juhler pointerer på juryens vegne at “Skyld” fungerede på flere planer – både tematisk, stilistisk og klippemæssigt, og så er det samtidig en film, der rørte publikum.

Publikumsprisen går til føromtalte “Insomnium”, så Lucas og resten af gruppen bag må op og levere en takketale. “Det var meget uventet for os at vinde, for der var rigtig mange gode film. Vi har lagt rigtig mange timer og søvnløse nætter i filmen, fordi vi skulle filme i en skov om natten. Så vi er meget glade for jeres stemmer. Tusind tak!,” lyder det fra scenen, da holdet bag “Insoumnium” modtager deres statuette.

Alle vinderfilmene kan ses på Ørestad Gymnasiums YouTube-kanal OEGTuben.

Vindere Asta-filmfestival 2022:

Bedste c-niveau produktion: ‘Ingen retur’ af Josephine Lech, Emily Hsu, Victor Ziegler og Signe Thornberg.
Bedste fakta: ‘BMX House of Urban Sports’ af Chloe Friedl, Cornelia Van der Loo, Frederikke Rosenberg, Martha Palving og Kaya Ørbæk.
Bedste klipning: ‘Kontrakten’ af Adam Loui de Suoza Cleemann Hors, Elias Rafid Hamza, Jonathan Høgsberg Bandier og Karl Harris Pedersen.
Bedste billedside: ‘Værket’ af Luna Witzel Jensen, Tian Ci Zhang, Josephina Gabriella Olivares Andersen og Sussie Lyster Agger
Bedste manuskript: ‘Skyld’ af Ida Koed Hutters, Selma Dige van den Bosch, Andrea Skovbo Heckmann, Laura Lange Nilausen og Mette Juel Lundbøl.
Bedste film: ‘Skyld’ af Ida Koed Hutters, Selma Dige van den Bosch, Andrea Skovbo Heckmann, Laura Lange Nilausen og Mette Juel Lundbøl.
Publikumsprisen: ‘Insomnium’ af Lucas Blom Burchhardt Magnus Djarling, Gustav Oskar Damkjer Truelsen, Bror Christian Huus Stöckel og Malie Wøhlk Nørhave.

Seneste artikler

 

Fik du læst?