Flot modtagelse i Dragør af de kongelige højheder

Dragør havde arrangeret en flot dag for i anledning af 500-året for de hollandske bønders ankomst til St. Magleby og andre steder på Amager. Kongeligt besøg og møde mellem byernes borgmestre var bl. a. på programmet.

Festlig modtagelse af de to kongelige højheder på Amager Museet…

 

Hele to kongelige højheder deltog i den festlige 500 års jubilæumsdag for de hollandske bønders ankomst til St. Magleby og resten af Amager.

Også  Dragørs borgmester Kenneth Gøttrup og Tårnbys borgmester Allan S. Andersen var i stiveste puds og deltog naturligvis begge i jubilæet for hollandske indvandring på Amager.

Tårnby var også med

Jubilæet blev holdt i Dragør, men også Tårnby husede de hollandske bønder og blev præget af deres traditioner. Dagens hovedpersoner var Hendes Majestæt, Dronning Margrethe og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Beatrix af Holland, samt den hollandske ambassadør og den hollandske borgmester af Waterland i Holland, Martian van der Weele. Det var primært Waterland,  som de hollandske bønder kom fra.

Viftede med flag

De mange børn langs vejen viftede alt, hvad de kunne, med både danske og hollandske flag. Flere af dem havde kongekroner på hovedet, og foran Dragør rådhus var den røde løber rullet ud til ære for Dronning Margrethe og Prinsesse Beatrix.

(Artiklen fortsættes under billedet)

De to kongelige højheder blev modtaget på rådhuset i Dragør.

Jubilæet foregik i Store Magleby i Dragør, da det især er her, hollænderne har sat deres aftryk, men også Tårnby blev hurtigt præget af indvandringen i cirka 1521, og Tårnbys borgmester Allan S. Andersen deltog derfor også i den festlige begivenhed.

Jubilæet skulle være holdt sidste år, men blev aflyst på grund af Corona, og det har svært at finde en ny dato, hvor de royale gæster kunne deltage.

(Artiklen fortsættes under billedet)

En flot ryttereskorte ledsagede dronningen og den hollandske gæst

Endelig lykkedes det, og borgmester Allan S. Andersen udtaler om begivenheden:

”Jeg er meget glad for, at jeg kunne være med til fejringen. Det var et flot arrangement, som vores naboby Dragør har brugt lang tid på at stable på banen, og det er ikke kun Dragør, de hollandske bønder har præget, men hele Amager. I Ullerup her i Tårnby ser vi også stadig den gamle tradition fra hollænderne med at slå katten af tønden til hest, som blev vist i dag.”

Fastelavnskølle til dronningen

De to kongelige højheder blev modtaget på Dragør Rådhus, hvor borgmester Kenneth Gøtterup  overrakte et par lidt specielle gaver, nemlig to fastelavnskøller.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Borgmester Allan S. Andersen sammen med den hollandske borgmester af Waterland, Marian van der Weele.

 

Fra rådhuset blev de kongelige højheder eskorteret til Amager Museet, hvor de blev mødt af frivillige i flotte amagerdragter og vist rundt på museet. Efterfølgende var der opvisning af fastelavsridningen, hvor fint klædte ryttere med høj hat, hvid skjorslår katten af tønden til hest.

Hovedtøj med andenæb

De hollandske bønder blev inviteret til Amager af Kong Christian II, fordi de var kendt for at være gode til at dyrke jorden og ville kunne forsyne Københavns Slot med blandt andet grøntsager. Hollænderne var dygtige forretningsfolk, hvilket inspirerede Amagers bønder til også at iklæde sig amagerdragter og tage til København for at sælge grøntsager.

I Tårnby havde amagerdragterne et specielt hovedtøj, kaldet ”andenæb”.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?