Nyt krisecenter åbnet i Kastrup

Tårnbyhus LGBT+ Krisecenter er netop åbnet i Kastrup. Det er Danmarks første krisecenter, der har homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle som målgruppe.

Det er her på Amager Strandvej 284, at det nye krisecenter holder til.

 

Krisecentret Tårnbyhus LGBT+ Krisecenter på Amager Strandvej 284 i Kastrup er netop åbnet. Det er Danmarks første krisecenter målrettet homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle.

Ved åbningen var der blandt andet tale ved ligestillingsminister Trine Bramsen. Omsorgscentret Forenede Care står bag krisecentret og har samarbejdet med Landsforeningen for homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle i Danmark LGBT+. Omsorgscentret er tilfreds med og stolt af at kunne åbne dørene til Tårnbyhus. På krisecenteret er der plads til syv personer med eventuelle medbragte børn.

Forenede Care har haft foreningen LGBT+ Danmark med i udformningen af centret og ansættelsen af centrets personale herunder den kommende centerchef.

Langt fra ligestilling

Der er 50.000 mennesker i Danmark, der er udsat for vold i nære relationer, men partnervold er langt fra et fænomen, der kun eksisterer i kernefamilier med far, mor og børn. Faktisk er både bi- og homoseksuelle mænd og biseksuelle kvinder procentuelt oftere udsatte for partnervold end heteroseksuelle.

I dag er det dog kun kvinder, der ifølge servicelovens §109 har særligt ret til midlertidigt anonymt ophold og krisehjælp, når de udsættes for vold i nære relationer. Mænd i samme situation har ikke samme rettigheder. De kan opsøge et af de meget få mandekrise- eller mandecentre eller forsøge at få plads på et forsorgshjem, der normalt er beregnet til alkoholikere og misbrugere.

Forældet lovgivning

Den manglende ligestilling er ifølge Forenede Care et problem.

“Vi har en forældet lovgivning, der rangerer voldsofre. Vi savner i den grad ligestilling for en målgruppe, der i forvejen står i en akut livskrise. Vi håber, at den nye forskning og vores erfaringer med Tårnbyhus kan være med til at flytte debatten og skabe reel ligestilling for særligt mænd og nonbinære, ” siger administrerende direktør i Forenede Care, Stine Louise Eising.

Ud af voldelige forhold

For LGBT+ Danmark skal udbuddet af kvalificeret krisehjælp til LGBT+ personer i partnervoldssituationer ikke blot forbedre den hjælp målgruppen får, men også sikre at færre forbliver i voldelige forhold, fordi de ikke kan få hjælp til at komme ud af det.

”Hvis valget kun står mellem at blive i et voldeligt forhold og et kønsspecifikt krisecenter, hvor man ikke tror, man er velkommen eller kan modtage den rette hjælp, frygter vi, at for mange vælger første mulighed. Det må aldrig nogensinde være mere attraktivt at blive i et voldeligt forhold. Forhåbentligt kan oprettelsen af Tårnbyhus derfor anspore flere voldsudsatte LGBT+ personer til at søge hjælp, ” siger sekretariatschef i LGBT, Susanne Branner Jespersen.

Savnet tilbud og krisecenter

Krisecentret har  ifølge foreningen LGBT+ Danmark været hårdt savnet:

“Det er en stor sejr, at vi endelig har et tilbud henvendt specifikt til LGBT+ personer. Det er barskt nok at skulle forholde sig til at bryde ud af et voldeligt forhold. I en så skrøbelig situation, er det afgørende, at man ikke også skal bekymre sig om andres syn eller reaktion på ens kønsidentitet eller seksuelle orientering,” siger Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

Seneste artikler

 

Fik du læst?