Jesus – og kvindelige præster…

 

Af fhv. sognpræst Agnethe Zimino

Emnet er givet til mig, for hvem er jeg, at jeg skal formidle, hvad Jesus ville sige til kvindelige præster?

Jeg kunne komme med mange forskellige ord i Bibelen, som jeg synes taler for, at det er ganske naturligt, at både mænd og kvinder er præster.

I det hele taget så ville det være allerbedst, hvis der ved enhver kirke var både en kvindelig og mandlig præst. Så kunne man supplere hinanden. Selvfølgelig skal der være ligestilling, men Gud ske tak og lov fordi vi er forskellige. Og fordi vi er forskellige, så kan vi sammen nå flere! Og kirken må hverken blive for kvindagtig eller for meget præget af mænds dominans.

Hvad Jesus ville sige lige nu til kvindelige præster?

Det var jo kvinder, som var de første, som fortalte mændene, at Jesus var opstået fra de døde, så Jesus ville opfordre os kvindelige præster at fortsætte med at fortælle vidt og bredt om den Jesus, som lever og virker den dag i dag.

Til de kvinder, som tilsyneladende har oplevet modstand, fordi de var kvindelige præster, ville Jesus opmuntre, for det er ham, som har givet dem et kald til at være præst.

Men forøvrigt så må jeg klart melde: Det er meget, meget få kvindelige præster, som har oplevet modstand.

Og de få andre præster, som er imod, er det – ikke af ond vilje – men udfra en fortolkning af få bibelske udsagn, som jeg tolker helt anderledes.

Så kære kvindelige kolleger: Modstanderne – snak med dem, du er uenig med, og glæd dig over, at I er enige om det væsentlige og se ikke en fjende for dig! Jeg må sige, jeg altid har haft det godt med modstandere af kvindelige præster.

At Paulus siger, kvinder ikke må tale i forsamlinger, betyder såmænd bare, at de sad og småsnakkede under gudstjenesten til stor gene, og han fortsætter med at formane dem til at spørge deres mænd derhjemme, hvis der var noget, de ikke forstod.

Jeg husker fra min tid i en afrikansk landsbymenighed, hvordan kvinder hurtigt kom til at småsnakke under en gudstjeneste. De sad altid i den ene side af kirken med deres børn, og det er nok rigtigt, at vi kvinder elsker at snakke.

Tiden er en anden i dag. Og jeg vil opfordre kvindelige kolleger ikke at gå for højt op i dumsmarte bemærkninger!

Sig ligesom Jesus: Kære Gud! “Tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør.”

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?