Så er Historieklubben klar med spændende arrangementer

I en årrække har “Historieklubben” på Amager hen over efterårets og vinterens mørke, våde og kolde måneder holdt forskellige arrangementer for de historieinteresserede amar’kanere.

De sammensvorne rider fra Finderup efter mordet på Erik Klipping Skt. Cæcilienat 1286 er et maleri af Otto Bache fra 1882.

 

“Vi kalder os en klub, men alle er velkomne og arrangementerne er offentligt tilgængelige. Vores base har hidtil været Sundby Bibliotek/Kvarterhuset på Jemtelandsgade, men nu ekspanderer vi: Islands Brygge Bibliotek har meldt sig under fanerne – og vi holder tre af sæsonens arrangementer på Bryggen.

Sådan fortæller Morten Verner Hansen, der er bibliotekar på Islands Brygge Bibliotek, og han fortsætter:

Den gode historie

“Vores hovedfokus er “den gode historie, der trænger til at blive fortalt”, så tematisk spænder arrangementerne vidt. I år skal vi blandt andet møde en københavnsk fantast der laver ballade i både Nordatlanten og Sydhavet, ærekære duellanter i Dyrehaven og royale i middelalderen med mord i tankerne. Men sæsonen starter såmænd på Bryggen,” siger Morten Verner Hansen.

Her er programmet:

Lørdag d. 8/10-2022, kl. 11.00 og 12.30
Historisk rundvisning i Ballonparken ved Frede Norbrink

Musikeren Frede Fup alias Frede Norbrink

Rigtige amarkanere kender naturligvis udmærket til Ballonparken.

Men hånden på hjertet; udover beliggenheden, en vag fornemmelse af en militær fortid og auraen af et “mini-Christiania” – er det nok for mange af os begrænset, hvad vi i virkeligheden ved om de røde barakker på Artillerivej.

Det vil Historieklubben På Amager nu råde bod på: Med musiker og formand for Ballonparkens Historiske Selskab Frede Norbrink som guide inviterer vi på en historisk rundvisning i Islands Brygges ældste byggeri.

Torsdag d. 10/11-2022, kl. 19.00
På liv og død – duellens historie i Danmark
Kvarterhuset / Sundby Bibliotek

Så sent som i 1910 udkæmpede to studenter en offentlig duel på sabler i Dyrehaven. Men man mener, at der i Danmark blev duelleret i det skjulte helt op mod slutningen af 1. verdenskrig.
Historiker og forskningschef på Nationalmuseet Christian Sune Pedersen vil med udgangspunkt i sin bog “På liv og død” sætte fokus på duellens historie i Danmark; og på hvordan strenge æresbegreber i især officerskorpset i århundreder bød mænd til forsvare deres ære med vold og mulig død.

Torsdag d. 8/12-2022, kl. 19.00
“Margrete I” ved Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Kulturhuset Islands Brygge – i Lysthuset

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, forfatter

Det vil nok knibe for de fleste at recitere hele kongerækken, men nogle regenter bliver altid husket; Dronning Margrethe II, Christian IV og så Margrete I.
Strengt taget var Dronning Margrete I ikke dronning, men Fuldmægtig frue og husbond og hele Danmarks formynder”. Men Dronning eller ej – Margrete Valdemarsdatter er en af de vigtigste skikkelser i danmarkshistorien. Der er skrevet en hel del om Margrete I, men aldrig er hun blevet så levende beskrevet som i Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman “Margrete I” fra 2020.  Anne Lise Marstrand-Jørgensen besøger Historieklubben for at fortælle om både Margrete I og sin roman.

 

Torsdag d. 19/1-2023, kl. 19.00
Kongelige Mord i middelalderen
Kvarterhuset / Sundby Bibliotek

Det var farligt at være dansk konge i vikingetid og højmiddelalder – at blive myrdet var en erhvervsrisiko.
Torden Svendrup vil tage os med på en rejse tilbage til et Danmark hvor alle midler blev taget i brug i kampen om magten. Hvor både kirke, stormænd og konger anså vold, drab og truslen om samme som et brugbart og meget effektivt politisk redskab.

Torben Svendrup er historiker og har skrevet adskillige bøger og artikler om middelalderen. Han har desuden deltaget i diverse tv-programmer om middelalderhistorie – blandt andet “Mord i middelalderen” og “Ingemann og kongerækken”. I 2022 udgav han bogen “Kongelige Mord i middelalderen”.

Torsdag d. 23/2-2023, kl. 19.00
Store Nordiske krig 1700-1721
Kulturhuset Islands Brygge – i Lysthuset

Store Nordiske krig varede i 21 år og er den længste krig Danmark har været involveret i.
Adskillige europæiske magter engagerede sig og slag blev udkæmpet i store dele af Nord-, Øst- og Centraleuropa. Da krigen endeligt sluttede, skulle antallet af døde tælles i millioner og magtstrukturerne i Europa var forandret for altid.
Dan H. Andersen vil fortælle om dette blodige men alligevel næsten glemte kapitel af Danmarks og Europas historie og giver os et indblik i krigens hverdag og rædsler – ikke kun for hærførere og fyrster men også for den menige soldat og de civile.
Dan H Andersen er historiker og har skrevet en lang række værker om historie inden for flere forskellige genrer. I 2021 udgav han den vanvittigt velroste “Store Nordiske Krig”.

Torsdag 23/3-2023 – kl. 19.00
Jürgen Jürgensen og Den Islandske Revolution – 1809.
Sundby Bibliotek / Kvarterhuset

Med islændingene som noget forbavsede tilskuere lykkedes det i 1809 københavneren, eventyreren og fantasten af Guds nåde Jørgen Jürgensen stort set ene mand i løbet af en eftermiddag at foretage et ublodigt kup – og løsrive Island fra det Danske Kongerige. Englænderne blev dog ikke begejstrede; nok lå de på krigsfod med dansken, men revolutioner i Nordatlanten – dét var dog alligevel for meget. For en sikkerheds skyld tog de Jürgensen i forvaring – og man skulle tro at det var det sidste man så til den gode lykkeridder, men nej – langt fra.


Søren Mentz vil med udgangspunkt i denne “gavtyve-komedie” tage os med ud på en historisk rejse hvor vi følger den islandske stræben mod selvstændighed.
Søren Mentz er historiker og leder af Museum Amager. I 2019 udgav han bogen “Den islandske revolution”

Det trykte program med yderligere oplysninger om arrangementerne kan afhentes på biblioteket.
Adgangsbillet 50,- Billetsalg foregår på www.billetto.dk

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?