Royale skærmydsler

Så skulle man opleve det med: En rørt og næsten grædende prins Joachim, der beklagede sig over, at hans fire børn fra nytår ikke længere kan smykke sig med titlerne som prins eller prinsesse, men må nøjes med at være grever og baroner – eller er det komtesser?

Jeg må tilstå, at jeg har svært ved at mobilisere den store medfølelse med prins Joachim, som jeg altid har følt har ramt en lille smule udenfor skiven.

Joachim har ikke haft nogen dårlig tilværelse, ej heller nu, hvor han arbejder som dansk forsvarsattaché i Paris. Det er ikke rigtigt gået op for mig, hvad det arbejde går ud på, jeg har ellers spurgt mange, der heller ikke ved det, men det må være både et krævende og anstrengende arbejde, for det er godt betalt.

Og prinsens børn er, i alt fald for den størstes vedkommende, også i gang på arbejdsmarkedet, som fotomodel, et job, som prinse-titlen ikke ligefrem har besværliggjort, men den unge mand er da sikkert nok en god fotomodel, prins eller ej.

Prins Joachim, der udmærker sig ved at irritere den halve, københavnske befolkning ved at køre racerløb i hovedstaden i en gammel bil, har just, med manglende situationsfornemmelse, udstillet en royal skærmydsel ved at udtale sig til en nysgerrig journalist fra Ekstra Bladet. Her undser han sig ikke for indirekte at kritisere sin mor, Dronning Margrethe.

Ikke noget smart træk, efter min mening – og ej heller efter de såkaldte “kongehuseksperter”, der ikke giver meget for prins Joachims klagerier..

Selvfølgelig er han ked af det på sine børns vegne, det kan enhver da forstå. Vist er en greve-titel ikke værst, men prins? Den er svær at stikke…

Men der er naturligvis en fornuftig grund til, at dronningen – og hendes rådgivere –  har valgt denne løsning. Og jeg synes den er både klog og fornuftig.

Dronningen sørger for, at justere det danske kongehus, “slanke” det, som nogen siger, i tide, så kronprins Frederik slipper for denne svære opgave.

Dronning Margrethe er en meget populær regent – med god grund. En flot og fornem repræsentant for Danmark – hende kan vi være stolte af.

Sålænge hun – og kronprins Frederik med velsagtens  – sidder øverst på tronen, er monarkiet ikke i fare i Danmark.

Men hvad så bagefter? Flere og flere vil i fremtiden måske synes, det er et levn fra fortiden med et kostbart kongehus, så lige nu er Dronning Margrethe måske bare ved at indstille monarkiet i Danmark til version 3.0?

Under alle omstændigheder synes det at være en fornuftig beslutning, at reducere antallet af prinser og prinsesser – der i stedet kan smykke sig med andre adelige titler, hvad enten de hygger sig på cafeerne i Paris, deltager i Europas jetset, eller viser benklæder på et podie i Spangkuk.

Spangkuk, også stavet Spankuk, er en opdigtet lokalitet – ligesom Langtbortistan. Forfatteren Christian Gerløv skrev i en bog fra 1912: “Til sidst var der nok et velgørende Selskab eller saadan noget, der sendte ham til Amerika eller Spankuk”.

God weekend!

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?