Tanker om Store Bededag

Inspireret af de mange indlæg om afskaffelsen af Store Bededag har jeg haft en del tanker om dagen og om bøn til Gud.

Desværre var det meget sent i forløbet, men heldigvis er der lige nu megen debat, hvor kirkens ret til at udtale sig og blive hørt er blevet nævnt både af biskopper og endda i selve Folketinget.

I lang tid var det mest de faglige organisationer, der talte stærkt for at beholde Store Bededag, og kirkens andel i dagen blev ikke nævnt, for kirkens folk var tavse – vel chokeret over, at nogen kunne røre ved kirkens indre anliggender.

Men Store Bededag er først og fremmest en bededag, mere end det er St.Konfirmationsdag eller en almindelig fridag, hvor familien kan tage i skoven!

Bortset fra enkelte kirkers rette brug af St. Bededag så er det kirken selv, som har taget livet af den bededag ved ikke at bruge den som sådan, og nu er det så politikerne, som fuldbyrder den officielt afskaffet.

Jeg har f.eks. altid syntes, at det var en misforstået brug af dagen at benytte den til konfirmationer, som udmærket kunne lægges om lørdagen dagen efter.

Et eksempel på ret brug af Store Bededag:

I Allehelgens kirke på Amager bliver alle døbte og alle viede i året, der er gået, bedt for med navns nævnelse, og hele gudstjenesten har bøn som hovedtema. Det kunne alle andre kirker indføre. Fuldstændig i tråd med at alle døde bliver nævnt til Allehelgen gudstjenesten.

Der er altså kirker, som bruger St. Bededag ret, og der kunne være andre meget gode eksempler.

Danmark og hele verden har brug for at blive bedt for.” Jamen vi ber jo i alle kirker hver søndag for Danmark, for myndigheder, folketing, regering og for kongehuset”, kunne man indvende.

Store Bededag er dog mere vigtig end nogensinde, og bliver dagen afskaffet som fridag, så må dagen blive ved med at være Store Bededag bare på en anden måde end før, og kirken må begynde at forstå, at bøn betyder meget på national og global plan.

Der kan mageligt arrangeres “fyraftens bede gudstjenester”, eller forbøns gudstjenester om aftenen med bøn for vore kommunalbestyrelser, borgmestre, ministre, statsminister samt alle folketingsmedlemmer og for fred i verden, for alle krisesteder i vores urolige verden. Bøn for mennesker, for forskellige religioner, for vore kirker, at de må udstråle liv og vækst, og at ufred må ophøre i vore Guds huse. Emner vil der være nok af! Bare se TV, aviser mfl.

Bøn virker! Bøn er ikke kun til gavn for vores selvudvikling (selvom bøn altid gør noget godt i os, når vi ber.) Bøn er ikke bare tomme ord ud i ingenting. Gud hører os, når vi ber. Han er jo en levende Gud. Bøn er ikke kun en terapeutisk øvelse!

Vi kan begynde i vore hjem, hver for sig eller sammen!

Det er ikke sikkert, vi kommer til at gøre som Luther, som sagde:” Arbejde, arbejde fra tidlig morgen til sen aften. Jeg har faktisk så meget at gøre, at jeg vil tilbringe de første tre timer i bøn!”, Mindre kan også gøre det.

Bøn i et samfund og et land er vigtigt.

”De samfund, hvor trangen til at bede forsvinder, er som regel ikke langt fra at degenerere.” skrev Alexis Carrel(fransk læge, modtager af Nobelpris i fysiologi/ medicin i 1912)

Højst sandsynligt bliver Store Bededag officielt afskaffet efter i år. 2023 bliver så sidste år.

Der er folk i kirken, som forbereder en kampagne for at fylde kirkerne med folk på St. Bededag 2023. En rigtig god ide.

I Bibelen opfordres vi, nej, befales vi til bøn.

Paulus skriver i 1. brev til Timotheus:

”Jeg formaner da først af alt til bønner og anråbelser, forbønner og taksigelser for alle mennesker; bed for konger og for alle i høje stillinger, så vi kan leve et roligt og stille liv, i al gudfrygtighed og agtværdighed!”

Edgar Hoover (tidl. chef for FBI i 48 år): ”En nation, der beder, er et mere ærefrygt indgydende syn end en atomeksplosion. Bønnens kraft er større end nogen tænkelig kombination af kræfter, som mennesket kontrollerer, for bønnen er menneskets vigtigste middel til at kanalisere Guds uendelige ressourcer.”

Et godt råd: Begynd selv med daglig bøn. Måske kan du begynde med en tid i stilhed og fortæl så Gud, hvad du har på hjerte, med de ord, der falder dig mest naturlige. Tal som til en god ven, for det er det, Gud er…

Kærlig hilsen

Agnethe Zimino,
Pens. sognepræst 

Seneste artikler

 

Fik du læst?