Boligråd: Få en skattefordel ved boligkøb i år

BOLIG: Skat­testy­rel­sen har i efterhånden en del år bakset med et nyt vur­de­rings­sy­stem og en tilhørende bo­ligskat­tere­form. Efter planen træder de nye regler i kraft 1. januar 2024. Set over en bred kam medfører de ændrede skatteregler ikke stigninger i boligskatten, men nogle boligejere vil dog opleve stigende skatter, mens andre slipper billigere. Det er især boligejere i landets dyreste områder, der kan forvente stigende skatter.

God idé at købe bolig i år, lyder rådet fra ejendomsmæglerne fra EDC.

For­ligs­par­ti­er­ne bag loven har ønsket, at ingen nuværende boligejere kommer til at stige i skat i deres nuværende bolig. Man har derfor indført en særlig skatterabat for dem, der kommer til at stige i skat med de nye regler og nye vurderinger. Rabatten gælder alle, der ejer boligen før 1. januar 2024. Der kan derfor være god grund til at gennemføre en evt. bolighandel i løbet af 2023.

“Går man med overvejelse om at købe fast ejendom, kan der være en god pointe i at gøre det i år,” siger EDC’s kom­mu­ni­ka­tions­chef Jan Nordmann. “Det gælder også, hvis man allerede er boligejer og planlægger at sælge for at købe noget nyt. Det er en proces, der tager tid, og der kan derfor være god grund til at komme i gang allerede her i foråret.”

Får rabat
Rabatten er skruet sådan sammen, at hvis man kommer til at stige i boligskat i 2024, i forhold til hvad man betaler efter den gamle ordning i 2023, så får man en rabat, der krone for krone svarer til stigningen. Skal man derimod betale mindre i skat efter de nye regler, går man over på disse. Der er dermed ingen, der stilles dårligere – under forudsætning af, at boligen er erhvervet før årsskiftet.

“Langt de fleste boligejere kommer til at slippe billigere i skat med de nye regler. Det skyldes bl.a., at skattesatserne for både ejen­doms­vær­diskat og grundværdi næsten halveres,” forklarer Jan Nordmann. “Man skal dog ikke skal sætte næsen op efter en tilsvarende halvering af, hvad der skal betales i skat, fordi de nye vurderinger samtidig forventes at stige for at ramme boligernes reelle værdi mere præcist. Alt i alt vil langt de fleste dog få en lavere skat.”

Stigning i dyre områder
I landets dyreste områder må man dog imødese en stigning i boligskatterne. Det skyldes, at de gældende og forældede vurderinger er for lave. Drømmer man om ny bolig i de dyreste områder, er der derfor særdeles god grund til at tage de ændrede skatter med i overvejelserne om tidspunkt for køb.

Skat­te­mi­ni­ste­ri­et har udviklet en beregner, hvor boligejeren selv kan få en idé om, hvordan skatten vil være efter overgang til de nye regler.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Tivoli er åben…

FORÅR: Iklædt påskegult åbnede Tivoli i dag portene til dette års sommersæson, der varer til 22. september. Forlystelseshaven lægger ud med at markere Påske i

Læs mere »