Hver tredje borger i Dragør bor i cykelafstand til jobbet

TRANSPORT: På Amager bor hver anden i cykelafstand til deres arbejde – i Dragør er det dog  hver tredje. Tårnby skal have flere cykelstier…

Ta’ cyklen på jobbet, lyder opfordringen fra Dansk Industri til bl. a. amagerkanerne.

En ny analyse fra Dansk Industri viser, at mere end hver anden beskæftiget i hovedstaden har under ti kilometer mellem hjemmet og jobbet. For hver tredje er afstanden til arbejdspladsen under fem kilometer. Lad bilen stå og tag cyklen, når det er muligt, lyder det fra DI Hovedstaden, der opfordrer Hovedstadens kommuner til at investere i flere cykelstier.

Det er særligt på Frederiksberg og i København, at arbejdsstyrken har kort til jobbet, hvor mere end 70 procent har mellem nul og ti kilometer til arbejde. I Hvidovre, Herlev, Albertslund og Gentofte er det cirka hver anden, der bor i cykelafstand til arbejdspladsen, mens det i Dragør og Høje-Taastrup er omkring hver tredje.

Det viser analysen fra Dansk Industri, der måler afstanden mellem hjem og job for alle beskæftigede i landets 98 kommuner.

Lad bilen stå
“Vi har en stor gruppe mennesker i Hovedstadsområdet, som bor i cykelafstand til deres job. Dem skal vi have til at tage cyklen på arbejde og lade bilen stå – af flere grunde. For den enkelte medarbejder betyder en daglig cykeltur frisk luft og mere motion, og arbejdsgiverne får medarbejdere, der er mindre syge. Som samfund sparer vi i gennemsnit otte kroner på sundhedsvæsnet, for hver kilometer danskerne cykler, fordi det har en positiv effekt på helbredet,” siger formand for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

“Når flere skifter bilen ud med cyklen, vil det også få positive konsekvenser for den kollektive trafik. Transportformerne supplerer nemlig hinanden godt, da mange cyklister også er flittige brugere af bus og tog. Og det har vi hårdt brug for i Hovedstadsområdet, hvor der mange steder er massiv trængsel på vejene.”

Få cykelstier i Tårnby 

Det er i Vallensbæk og Albertslund, at cykelstierne ligger tættest med henholdsvis 10,5 og 9,2 kilometer cykelsti for hver kvadratkilometer af kommunen, der bruges til boliger, veje og arbejdspladser. I København, Brøndby og Lyngby-Taarbæk ligger tallet på cirka 6,5 kilometer cykelsti, mens Tårnby kun har 2,4 kilometer cykelsti.

“Det er jo i området omkring København, at flest indbyggere bor i cykelafstand fra deres job og derfor også her, at kommunerne prioriterer at bygge flest cykelstier. Det giver mening. Andre kommuner bør dog også prioritere området, blandt andet fordi trygge cykelstier er et aktiv for indbyggerne og tiltrækker særligt børnefamilier, når de skal vælge bopæl, siger han.”

Et vigtigt redskab

DI Hovedstaden peger også på den grønne omstilling som en vigtig grund til at prioritere investeringer i gode forhold for Hovedstadens cyklister.

“Cykling som transportform er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, fordi transport er en af de sektorer, der belaster klimaet mest. Og når flere cykler og færre tager bilen, sænker man udledningen af den skadelige CO2. Her er altså tale om kloge investeringer, der betaler sig på mange parametre. Derfor vil jeg gerne opfordre kommunerne til at prioritere udbygning af et sammenhængende netværk af cykelstier i hele Hovedstadsområdet,” afslutter Peter Lanng Nielsen.

Seneste artikler

Fik du læst?