OPSKRIFT FRA LÆSERNE : Vivi Ulrich Friis fra Vermlandsgade er født i 1962. Hendes mormor lavede altid havregrynskugler til jul. Hun er selv fortsat med at fremtrylle havregrynskuglerne med præcis den samme opskrift. Næsten.
For Vivi har aldrig tilberedt havregrynskuglerne med rosiner eller portvin som mormor gjorde. Uden rosiner, fordi det ikke er alle, der er vilde med sådan nogle – og uden portvin for at gøre dem børnevenlige.
Vivi’s havregrynskugler er også uden mandelessens. “Hvad skal det til for, når de er så gode uden,” siger hun.
En sidste, men vigtig detalje er, at havregrynskuglerne skal trilles i perlesukker, ellers bliver de simpelthen ikke “rigtige”.
Hos Vivi bliver de opbevaret i køleskab. I hendes mormors hus, blev de sat i skunken.
Så er det op til hver enkelt, om de vil følge Vivis opskrift – eller bruges mormors med mandelessens, rosiner og portvin.
Mormors havregrynskugler
250 gr havregryn
200 gr sukker
100 gr smør
7 spsk. stærk kaffe
mandelessens
portvin
rosiner
50 gr kacao
—
Vivis havregrynskugler er uden mandelessens, portvin og rosiner.