Sådan holder præsten jul

JUL: Sognepræst Jens Bach Pedersen har travlt med to juleaftensgudstjenester i Dragør Kirke. Her fortæller han om sin egen jul i kirken og om familiens juleaften i præstegården.

Sognepræst Jens Bach Pedersen (Foto: DragørNyheder.dk)

Af Lene Dam Jørgensen.

Juleaften nærmer sig og dermed også sognepræst Jens Bach Pedersens fra Dragør Kirkes juleaftensgudstjeneste og egen juleaften. Her fortæller han Amagernyt.dk om, hvad der sker i præstegården juleaften.

En lang dag venter
Den 24. december er en lang dag for præstefamilien, så juleaftensmorgen sover de længe i præstegården. Jens siger samtidig med et glimt i øjet, ”at talen forhåbentlig er skrevet på det tidspunkt”, men også, at der sker og kan ske meget den dag. Han er gift med en jordemor og det er sket nogle gange, at hun pludselig skal på arbejde juleaften.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der dækkes festligt op i præstegården

I år har præstefruen dog fri, og efter morgenmaden plejet hun at dække julebordet. Jens gennemgår sin tale en ekstra gang. Han fortæller også, at det som regel er ham der står for maden juleaften, så han sørger for at få lavet noget af den, inden han tager i kirke.

Vis juleånd
Dagens første jule gudstjeneste finder sted kl. 13. Den er noget helt særligt og er vidunderlig, siger Jens. Børne- og ungdomskoret medvirker, og det betyder også, at rigtig mange mennesker kommer i kirken  – Jens håber derfor, at folk på kirkebænkene viser den rette juleånd og rykker tæt sammen, så der bliver plads til så mange som muligt.

40 i koret
Koret består af hele 40 unge mennesker, og hvis de alle har forældre og bedsteforældre med, så er der næsten ikke plads til andre kirkegængere, siger Jens med endnu et smil.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Ved dagens første gudstjeneste møder gerne hele 600 mennesker frem – og så mange må Dragør Kirke slet ikke lukke ind. Der må højst være 315 mennesker i kirken, så det betyder, at mange går forgæves.

Kirkerummet og sognegården
Jens næste juleaftensgudstjeneste er kl. 14.30, hvor kirkens egen voksenkvartet medvirker. Ved begge gudstjenester er der sat en videoskærm op i sognegården, så kirkegængerne også kan følge juleaftengudstjenesten fra sognegården og synge julesalmer. Det har den fordel, at der dermed kan lukkes 100 mennesker mere ind, som kan fælge med fra sognegården og ikke i selve kirken.

Portvin – måske
Der har før været en småkage og et glas portvin i sognegården til dem, der ikke har kunnet følge juleaftengudstjenesten inde i kirkerummet. Det håber præsten meget kan lade sig gøre også i år, men han lover ikke noget, siger han med et stort smil.

Nu er Jens Bach Pedersens opgaver som præst forbi, og hans kollega Anette Lyneborg klarer dagens sidste gudstjeneste kl. 16.

Præsten laver julemiddagen
Efter de to gudstjenester tager pastoren hjem til præstegården og forbereder juleaftensmiddagen. Den består and and med æbler og svesker – en god gammeldags andesteg. Han tilbereder også en spændende sveskekompot med rødvin og krydderier, der bliver lagt oven på risalamanden – i stedet for kirserbærsovs. Mandelgaven varierer fra år til år.

Juletræet pyntes lillejuleaften
Juleaften fejres med præstens svigermor og præsteparrets to børn, som kommer allerede lillejuleaften. De henter juletræet ind i præstegården lillejuleaften, hvor det så bliver pyntet. Det er også en tradition, at juletræet pyntes netop denne aften.

Lillejuleaften er det også en tradition, at der spises risengrød. På den måde er der praktisk nok også risengrød til den risalamande, som familien spiser juleaften.  Personligt bryder præsten sig ikke om risengrød – men han går med til det den ene gang om året, siger han med endnu et smil.

Dans om juletræet
Før i tiden var det de voksne, der tændte juletræet og børnene, der lagde julegaverne under. I dag lægger “børnene” både gaver under og tænder, mens værterne tager den sidste opvask.

Derefter danses der om juletræet, og der synges selvfølgelig julesalmer. Ej sjov tradition er at løbe på besøg hos naboerne og danse om deres juletræ også.

Naboerne kan således opleve at få besøg af præstefamilien, der danser med om træet – eller præstefamilien får besøg af naboerne, der danser med hos dem.

Det hele slutter så med at naboerne ønsker hinanden god jul med et glas portvin – og det er rigtig hyggeligt, siger Jens.

Ikke mange juleaften
”Derefter pakkes der gaver ud – det er ikke så mange, da vi ikke er så mange juleaften. Der har været juleaftener, hvor vi har været rigtig mange. I år bliver der færre, og det glæder vi os også til. Det er mere hyggeligt. Når der har været mange, kommer gaverne hurtigt til at fylde meget. Til sidst går vi en tur med hunden og så slutter juleaften hos os,” slutter Jens Bach Pedersen.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?