71-årige Ernst: Sådan var min barndoms jul i Tårnby

JUL: Ernst  Christian Gall, der bor i Kastrup, fortæller om sin barndoms jul i 1950’erne i Tårnby. Og giver opskriften på sin mors lækre “Dollarkager”

Lækre “Dollarkager” fra Kastrup

Af Lene Dam Jørgensen

Der blev pyntet op til den store guldmedalje i den nu 71-årige Ernst Christian Galls barndomshjem i 1950’ernes Tårnby.

Hvert år lavede Ernsts mor adventskrans til første søndag i advent  – og også et kalenderlys. Ernst fortæller, at hans mor gjorde rigtig meget ud af julen.

Min mor pyntede op til den store guldmedalje, der var kravlenisser fra gulv til loft, og i reolerne blev bøgerne skubbet ind, og der blev lavet julelandskaber med pladevat og alskens nisser og ting. Der var kravlenisser, som kom med i skolen. I lofterne blev der hængt røde silkebånd i kryds op med skiftevis kugler og flettede stjerner, som vi sad hvert år og flettede nye af i flere farver,” fortæller Ernst.

Julebagning og juledekorationer
Ernsts mor bagte tre til fire forskellige småkager, herunder jødekager, vaniljestænker i stedet for vaniljekranse og “Dollarkager”, som blev meget populære. Ernst bager også selv Dollarkager hvert år til jul. Derimod husker Ernst ikke, at der var så meget konfekt – der blev bagt mest.

Juleaften
Ernst holdt juleaften sammen med sine to søskende og mor og far.

Selve julemiddagen bestod af flæskesteg og risalamande. Der blev danset om juletræet, der var pyntet med dannebrogsflag, kræmmerhuse, fugle, klokker og hjerter. Juletræet blev taget ind et par dage før jul og pyntet omkring lillejuleaften.

Praktiske julegaver
”Julegaverne fik vi først efter der var spist, vasket og ryddet op. Det var en meget en traditionel jul. Det var ikke store dyre gaver, men de var brugbare og praktiske. Det var jo lige efter krigen, og der var ikke så mange penge. Mor plejede at strikke. Hun strikkede norske sweaters. Jeg fik som regel en  – og var virkelig glad for dem. De var flotte og mønstrede. Min mor var meget dygtig til at strikke,” siger Ernst.

Han husker også et år, hvor der var et par træsko under juletræet til ham. Dem havde han gerne undværet. Han skulle gå med dem til Kastrup til en faster i et tykt lag sne dagen efter. “Jeg var fuldstændig ødelagt efter den tur,” husker han med et smil.

Julefrokost
”Første juledag var vi altid til julefrokost hos en af mine onkler eller tanter. Min far havde ti søskende, så der var rigelig  at vælge imellem,” tilføjer Ernst.

Ernst christian Gall

”Det var en god, men også lidt underlig tid efter krigen, men det var en hyggelig tid. Og jeg har selv videreført nogle af traditionerne, bl. a. med at hænge bånd med kugler og stjerner op i stuen, da jeg var gift – og også i mine børns værelser, da de boede hjemme.” slutter Ernst sin fortælling.

Ernst har arbejdet i forsvaret i 33 år og sluttede af som materialforvalter. Han har været beskæftiget i alle tre værn – hæren, søværnet og til sidst flyvevåbenet.

“Dollarkager”
Ernst giver her opskriften på sine mors lækre småkager, der altid blev bagt til jul: “Dollarkager”. Opskriften er fra omkring 1950 – muligvis ældre, navnets oprindelse melder historien ikke noget om:

Vi skal bruge:
500 gram smør
325 gram flormelis
100 gram hakket mørk chokolade gerne 81 pct.
Fire æggehvider
Cirka 565 gram
Otte spiseskefulde hakkede valnøddekerner.

Sådan gør vi:
Florsukker sigtes blandes i smørret, hvorefter den upiskede æggehvide og hakkede chokolade og de hakkede valnøddekerner tilsættes, til sidst røres melet i.
Dejen æltes sammen og trilles til valnøddestore kugler, der får et let tryk.
Bages ved 200 grader i cirka ni-ti minutter (kom ikke for mange på pladen ad gangen, da de flyder meget ud, og hold øje med dem, de bliver lige pludseligt sorte, hvis ikke man passer på.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?