Jul i den gamle købmandsgård

JUL: 63-årige Helle Rossum, købmand Viggo Thomsens søsters barnebarn, fortæller om sin barndoms jul hos købmandsparret Viggo og Rita Thomsen i den gamle købmandsgård på Genuavej 47

Rita og Viggo Thomsen i deres købmandsforretning på Genuavej

Af Lene Dam Jørgensen

“Jul i Den Gamle Købmandsgård” er titlen på en meget populær dansk julefilm fra 1951 med Astrid Villaume og William Rosenberg i hovedrollerne.

Købmandsforreningen på Genuavej havde købmandsparret Rita og Viggo Thomsen i hovedrollerne – og er er mange amagerkanere, der endnu husker dette dygtige og populære ægtepar, der sammen drev forretningen i deres hvide kitler og langede kaffe, mel og sukker over disken hver eneste dag.

For slet ikke at tale om fru Thomsens hjemmebagte franskbrød som, kunderne husker endnu – smurt med rigtigt smør til morgenkaffen.

63- årige Helle Rossum, der er købmand Viggo Thomsens søsters barnebarn, fortæller her om sin barndomsjul hos købmandsparret Thomsen i den gamle købmandsgård på Genuavej 47 i 1960’erne.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Helle Rossum

Helle husker ganske tydeligt, at hun var i Landskrona sammen med sin oldemor og Viggos søster, Inger, efter nougat, marcipan og mandler. Som Helle siger, var Rita kendt for hendes overdådige marcipanruller med nougat og mandler. Opskriften er velbevaret i familien. Hun fortæller derudover, at Rita bagte mange klejner, jødekager og vaniljekranse, men også denne opskrift er en hemmelighed.

Julemåneden og julebasaren
Der var travlhed i julemåneden i købmandsforretningen, hvor der også var pyntet op med nogle klatrenisser på hylderne og en stor nisse, der hang på glasdøren ind til købmandsforretningen – hvem af kunderne kan glemme den? Der blev også vejet chokolade af i poser og der var en duft af kaffe i forretningen. Rita havde travlt  bag disken, men også i privatboligen, hvor hun forberedte julen efter alle kunstens regler.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Købmandsforretningen på Genuavej

Rita og hendes svigerinde Inger var samtidig meget flittige ved de arrangementer, der var i Sundkirken, herunder julebasaren og julemiddagen. Helle husker tydeligt, hvordan kvinder i området leverede hjemmelavede strik og julenisser, julehjerter, julekager mm. til julebasaren.

Juleaften
Endelig kom juleaften, som altid blev holdt hos Rita og Viggo, da købmanden ikke ville holde juleaften andre steder end hjemme. Selve juleaften var der til gengæld rigtig mange gæster. Rita og Viggo havde tre sønner Niels, Jens og Hans. Juleaften var oldemor, sønnerne og deres koner med børn og Viggos søster Inger. De ældste brødre Niels og Jens med deres familier skiftedes til at være der juleaften, men alt i alt var der over 25 gæster juleaften, fortæller Helle.

Det store juletræ
”Så snart vi kom ind i entreen, blev vi mødt af den skønneste duft af jul. Der var flæskesteg, kanel, grød og juleknas. Vi stod pænt og ventede på det store øjeblik, hvor dørene gik op til stuen. Derinde stod der et stort juletræ, der gik helt op til loftet, og Rita havde også pyntet det efter alle kunstens regler med hjerter, gamle kugler og lys. Viggo stod stolt og kiggede på os , mens han tændte en cigar. Jeg er helt sikker på, at han nød vores beundring,”fortæller Helle.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Rita og Viggo til en af families konfirmationer.,


Børn og voksne kom til et veldækket bord med krystalglas, kongeligt porcelæn, stearinlys og pudset sølvtøj, hvor en dejlig julemiddag ventede  – og ikke mindst hygge i familiens skød.

I mange år fik blev der spist risengrød, men senere kom ris’alamande på menuen i købmandsgården. Der blev også altid spist flæskesteg,” fortæller Helle.

Dans om juletræet
”Dansen rundt om juletræet føltes slet ikke lang i denne stue – og vi dansede og sang efter alle kunsten s regler. Vi fik i løbet af aftenen også lov til at smutte ned på lageret i kælderen og hente alle de sodavand og kakaomælk, vi kunne drikke – hvis bare ikke vi levnede sjatter,” siger Helle med et smil.

Der var rigtig mange gaver under juletræet. Der var mange børn og de fik legetøj.

Barndoms jul
”Jeg kan stadig mærke det indre julehvin i krop og sjæl. Når jeg spørger alle mine søskende, kusiner og fætre får jeg samme svar – de juleaftener er en uforglemmelig lykke vog erindring vi alle stadig bærer i os,” slutter Helle.

Nytårsaften var en anden festaften i købmandsgården  – også med rigtig mange gæster. Jo, der blev holdt mange fester i det hus,” slutter Helle.

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?