Den nye konge fejres også i Kastrup

TRONSKIFTE: I Kastrup Kirke er der festgudstjeneste med efterfølgende festligt arrangement søndag 14. januar i anledning af tronskiftet.

Danmarks nye konge – fejres også i Kastrup. (Foto: Kongehuset)

Af Lene Dam Jørgensen

Søndag 14. januar er der som bekendt tronskifte, da Kronprins Frederik får titlen Kong Frederik X. Kastrup Kirke på Kastruplundgade 5 fejrer både Dronning Margrethe og Kronprins Frederik søndag fra kl. 10, hvor der efter højmessen vil blive budt på forskellige godterier fra alle hjørner af rigsfællesskabet samt lidt fransk ost, australsk vin, lidt sødt til ganen samt sidst men ikke mindst bobler.

Festlighedernes dag
Amagernyt.dk har talt med sognepræst Allan Ivan Kristensen, der fortæller om selve dagen. Han betegner det som en slags førfest, der starter lige efter gudstjenesten. Kastrup Kirke har valgt at holde festivitas inden kroningen som er kl. 15.

”Vi har valgt at gøre det på den måde, at vi sender folk afsted. Vi har arrangementet lige efter gudstjenesten og så sender vi folk afsted – enten til deres fjernsynsskærm, hvor de kan se, at Kronprins Frederik bliver udråbt til konge ved Christiansborg  – eller også kan de selv tage ind til Christiansborg. Vi er ligesom førfesten til tronskiftet. Vi håber, at den førfest bliver godt og hjertelig, og det vil vi gøre vores bedste for at være med til at skabe,” siger Allan Ivan Kristensen.

Hyldestfest
Det er en hyldestfest både til Dronning Margrethe og til Kronprins Frederik, der nu bliver Kong Frederik X. Kongehuset er ligesom Folkekirken en del af den sammenhængskraft, der er så vigtig for Danmark, siger Allan Ivan Kristensen.

Kongehuset og Folkekirken
”Det kan godt være, at man ikke støder på Kongehuset hver dag  – og det kan godt være, at folk ikke går i kirke hver dag, men på en eller anden måde minder Folkekirken og Kongehuset om hinanden forstået på den måde, at de er der, når det gælder. Ved dåb, vielser, konfirmationer og bisættelser står Folkekirken altid klar.” siger Allan Ivan Kristensen og forsætter:

”På samme måde kan man sige, at Kongehuset står altid klar ved de særlige mærkedage, som er en del af vores identitet. Her hænger vi på en eller anden måde sammen som nogle af de kulturbærende i Danmark. Begge instanser og institutioner er på en eller anden måde identicitetsmarkører. ”

Der bedes for Kongehuset
Kirkebønnen er en del af gudstjenesten og de fleste steder bedes der en bøn til Gud for Kongehuset og Dronning Margrethe – nu bliver det så Kong Frederik, siger Allan Ivan Kristensen. Han siger ligeledes, at i en omskiftelig verden er det vigtigt at der er nogle faste holdepunkter og her er Kongehuset et af de vigtige holdepunkter. For hans vedkommende suppleres det af troen på Gud. Søndag bliver Kongehuset og Gud smukt forenet, slutter Allan Ivan Kristensen.

Musikken og tronstiftet
Musikken er søndag meget præget af tronskiftet. Til gudstjenesten vil der blandt musikken blive spillet “God saves the Queen”, “God saves the King,” “Kong Christian stod vej Højen Mast” og “Prins Jørgens March” vil blive spillet. Der et kor bestående af fire sangere og organisten, der henholdsvis synger og spiller ved “God saves the Queen” og “God saves the King.”

Man kan måde op i galla eller almindeligt tøj som man vil.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?